Vuonna 2011: Heikki Paakkasen Sissi ja siviilipalveluhenkilö niittää mainetta

0
Sarjakuva Finlandian jaetun voiton saavuttanut Heikki Paakkanen arvelee, että neljättä kertaa jaettu palkinto hakee vielä muotoaan. Sarjakuvakirjat ovat hyvin eri tyyppisiä, sisällöltään puhuttavia ja toisaalta ulkoasultaan näyttäviä teoksia.

Somero-lehti 8.4.2011

Teksti ja kuva Kirsi Seppälä

Amerikka-albumin tekijä, Somero-lehdenkin pilapiirtäjänä tunnettu Heikki Paakkanen palkitaan tänään perjantaina Sarjakuva Finlandia -palkinnolla. Pääpalkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa kahtia; toinen voittajista on Kati Kovàcs albumillaan Kuka pelkää Nenia Ahnavia? Paakkanen ja Kovàcs vastaanottavat palkintonsa tänään Tampere kuplii -sarjakuvafestivaaleilla.
Paakkanen piti jo kymmenen parhaan joukkoon pääsyä Amerikka-albumin pitkän tuotantoprosessin päätösvaiheena ja palkintona sinänsä, sillä valinta kymmenen parhaan joukkoon tapahtui 60 sarjakuvapiirtäjästä. Finalisteja valitsemassa oli viiden hengen raati; päätöksen voittajista teki M.A. Numminen yksin. Tehtävä on haasteellinen, sillä sarjakuvan tyylilajien vertailu on vaikeaa.
Paakkanen on tyytyväinen siitä, että ehdokkaiden valinnassa painotettiin viitseliästä kuvailmaisua. Hänen piirrostapansa on huolellinen ja aikaa vaativa.
Vaikka voitto lämmittää Paakkasen mieltä, hän ei hätkähtänyt siitä niin ”et-teikö olisi housuissaan pysynyt”.
– Teokseni ovat asiaa ja asiatonta tietoa vaativia. Ne eivät ole puhtaasti viihteellisiä, hetken nautintoja. Tarinoissani on ajatuskulkuja, joita on vaikea haukata nopeasti. Sekä minun että Kovàcsin ilmaisussa on anarkistisuutta, sitä olen ujuttanut kaikkiin tarinoihini. Kyseenalaistan käsitteitä ja tapoja, Paakkanen luonnehtii sarjakuvakirjojaan.
– Sarjakuvissani on nämä kaksi ääripäiden henkilöä, joilla on käynnissä herkeämätön ristiriita ja sen sovittelu. Heidän käsittelyynsä voi heittää minkä tahansa asian, ja samalla esiin nousevat kansalliset stereotypiat. Suhtaudun herkeämättömän uteliaasti lähes kaikkeen ja otan selvää uuden kulttuurin ja maan tavoista. Tätä triviaalitietoa ujutan käsikirjoituksiin. Kaikki on totta tai jos ei totta niin totuudenomaista, hän jatkaa.
Vaikka Paakkasella on lukijakuntansa, hän arvioi olevansa melko tuntematon.
– Ilahdun ”orvoista” lukijaihailijoista, kun olen sellaisessa marginaalissa, etteivät fanijoukot piiritä. Sarjakuvan näkyvyys päivälehdissä olisi merkittävää, mutta minulla on lehdessä pilapiirros, ei sarjakuvaa, hän selventää.
Amerikka-albumin kustantaja on Arktinen banaani -kustannusyhtiö.