Vuonna 2011: LukioDiili-kilpailu ratkesi: Somerolta löytyy nuorista yrittäjistä parhaat

0
LukioDiili päättyi juhlavaan loppugaalaa. Pöydässä keskustelee Somefoodin joukkue.

Somero-lehti 3.5.2011

Somefoodin taival on ollut koko LukioDiilin ajan yhtä voitonjuhlaa. Kaikki tämä huipentui kuitenkin viime viikolla järjestettyyn loppugaalaan, jossa koko Diilin voittaja ratkesi – ja kukas muu se oli kuin Someron lukion oma joukkue, Somefood.
Ravintola Pegasus täyttyi kovemman luokan yrittäjistä, kun Salon Seudun LukioDiilin loppugaalaan olivat saapuneet Someron, Perniön, Halikon ja Salon lukioiden joukkueet juhlistamaan yhteistä taivalta. Paikalle olivat saapuneet joukkueiden lisäksi ohjaavat opettajat, järjestävät tahot, sekä kunniavieraat: MTV3 Diilin 2009 voittaja Antti Seppinen ja Nokian edustaja. Kaikille oli varattu omat puheenvuoronsa, jotka sisälsivät täyttä asiaa ja kullanarvoisia neuvoja nuorille yrittäjänaluille.
Viimein tuli aika palkita koko LukioDiilin voittaja. Kaikki kuuntelivat jännittyneinä, kun Seppinen esitteli valintakriteereitä ja lopulta lausui sanan Somefood. Voiton riemu rinnassaan astelivat Someron lukion oppilaat Roosa Lehtinen, Timo Luukkola, Anette Ojanen ja Aapeli Äikäs hakemaan stipendiä, ruusuja ja kunniakirjoja. Nyt oli syytä hymyillä. Lyhyehkön kiitospuheen jälkeen oli aika juhlistaa tulosta kolmen ruokalajin herkullisella illallisella. Tunnelma gaalassa oli iloinen, mutta hieman haikea.
– Gaalassa oli erittäin juhlava tunnelma ja kokonaisuudessaan se oli unohtumaton kokemus. Jännitys voittajasta säilyi aivan loppumetreille saakka. Itse Diili oli erittäin antoisa. Oli hienoa olla mukana yrittämässä, varsinkin kun meillä on niin loistava porukka ja mahtavat kilpatoverit, Roosa Lehtinen kommentoi loppugaalan jälkeen.

Somefoodin kisamatka oli yhtä juhlaa

Someron joukkue vei kaikista Diilin aikana järjestetyistä kolmesta osakilpailusta kirkkaimman pokaalin. Marraskuun loppupuolella Diilin aloittanut Ruokakeikka-tapahtuma punnitsi joukkueita kaikilla yrittäjyyden osa-alueilla. Tehtävänä oli suunnitella ja toteuttaa tyhjältä pohjalta lähiruuan myyntipiste ja heti alusta alkaen Somefood lähti mukaan kovalla yrityksellä ja osaamisella.
– Aloimme heti tehtävänannon jälkeen suunnitella tulevaa Ruokakeikkapäivää. Koska aikataulu oli tiukka, huiskimme töitä vinhaa vauhtia ja tulostakin syntyi. Saimme kunnian myydä somerolaisia klassikoita Kolatun Vuohijuustolalta ja Elixi Oililta, Aapeli Äikäs muistelee.
– Otimme tehtävän tosissamme ja se näkyi. Oma logo, verkkosivut ja sähköpostiosoitteet, julisteita, bannereita, mainoslehtisiä, diaesityksiä, sosiaalisen media hyödyntämistä, asiakirjapohjia, verkostoitumista, tarkkaa tilinpitoa ja omat pankkipalvelut. Olimme huomaamattamme luoneet muutamassa viikossa mahtavan ja toimivan kokonaisuuden, johon muilla ei ollut viitteitäkään, Timo Luukkola hehkuttaa.
Laajimmaksi tehtäväksi jäänyt Ruokakeikka kokosi joukkueet kauppakeskus Plazan kulmille, jossa Somefood nousi esiin ainoana korttimaksumahdollisuuden tarjoajana, ahkeralla ”sisäänheitto”-taktiikalla ja komealla myyntipöydällä. Tämä tuotti tulosta ja tehtävästä tuli voittokotiin. Somefood oli sekä yleisön, että tuomariston mielestä parhaiten onnistunut joukkue. ”Somefood voisi hankkia miltei oman y-tunnuksen. Sen tasoista pohjatyötä” kehui tuomaristo voittajanjulkistamistilaisuudessa.

Taidonnäyte lasin takana

Joulutauon jälkeen joukkueiden taidot olivat jälleen koetuksella. Helmikuussa olevan ystävänpäivän kunniaksi tehtävänä oli suunnitella itse valitulle yritykselle ystävänpäivähenkinen näyteikkuna. Tällä kertaa Someron lukion joukkue pääsi toimimaan yhteistyössä Someron keilahallin kanssa. Lopputuloksena syntyi kahden ikkunan kattava taideteos. Tehtävän voittajaa haettiin verkossa järjestetyssä äänestyksessä, jonka vei jälleen Somefood 227 äänellä huimasta 1008 äänimäärästä.

Tankataanko täysi palvelu?

LukioDiilin viimeinen tehtävä punnitsi pääosin asiakaspalvelua ja omatoimista työntekoa. Halikon Shell -huoltoasemalla toteutettu kisa koostui useasta palvelupisteestä ja arpa vei aluksi Someron joukkueen mittarikentälle, jossa tehtävänä oli tarjoutua tankkaajaksi, ikkunanpesijäksi ja renkaiden ilmanpaineiden tarkastajaksi. Aamupäivä sujui mukavasti ja asiakkaat olivat tyytyväisiä palveluun. Eräs vanhempi mieskuski oli jopa yllättänyt saamastaan palvelusta:
– En ole koko pitkän elämäni aikana törmännyt näin hyvään palveluun. Kiitos teille, että annoitte minulle vielä näinkin vanhassa iässä tällaisen kokemuksen, mies naureskeli.
Iltapäivällä Somefood vaihtoi mittarikentältä poistotuotteiden myyntipisteeseen. Koska asiakaskunta tuntui olevan kovin harvaa, päätti ryhmä kiikuttaa myyntipöydän tavaroineen pääoven eteen, jossa ostajia alkoi myös löytyä.
– Tunsimme olomme hieman patsaiksi siinä seisoessamme. Yhtäkkiä tempasimme jostain idean, että alamme avaamaan kahta pääovea aina asiakkaan osuessa kohdalle. Tästä syntyi paljon hupia niin meidän kuin asiakkaiden taholta. Se jos mikä on parasta asiakaspalvelua, Lehtinen naureskelee.
Myös Shell päivä oli tuomariston mielestä onnistunut.
– Yksi joukkue nousi ylitse muiden. He toimivat jopa paremmin kuin osa omasta henkilökunnastamme. Heiltä syntyi ideoita miten parantaa myyntiä ja asiakaspalvelu oli vertaansa vailla. Tämä joukkue oli jälleen Somefood, Halikon Shellin yksikön päällikkö ja Salon nuorkauppakamarin puolesta kilpailun päänä toiminut Johanna Wilhman kertoi loppugaalassa selvinneestä kolmannen tehtävän voittajasta.

Logo mukautuu ja nimi askarruttaa

Somefood on alusta alkaen muuntanut logoaan tehtävän tyyliin sopivaksi. Ensimmäisessä tehtävässä käytettiin viljakortta, toisessa sydäntä ja viimeisessä bensatippaa. Myös iskulause muuttui ”Lähiruokaa Somerolta” lausahduksesta ”Rakkaudesta ystäviin” ja lopuksi ”Tankataanko täysipalvelu?” sloganiin.
Somefoodin joukkue törmäsi Diilin aikana usein kysymykseen: ”Mistä tulee nimi Somefood ja miten se oikein lausutaan?” Joukkuenimen taustalta löytyy ensimmäinen lähiruokaan liittynyt tehtävä, jolloin Somerolta saatava lähiruoka on tietysti Somefoodia, kaupungin nimen alkuosaa hyödyntäen. Nimi on saanut kuitenkin englanninkielen kautta hupaisan sivumerkityksen ”Jotain ruokaa”. Ääntämiseen joukkue itsekin on ottanut melko vapaamuotoisen linjan.
– Se on somefood tai samfood, kaikki saavat lausua sen kuten haluavat. Käytämme itse molempia lausuntatapoja, Lehtinen kertoo.

Somefoodin tulevaisuus avoin haasteille

LukioDiilin päätyttyä monet joukkueista jättävät tiiminsä historiaan. Somefood on kuitenkin päättänyt lähteä avoimin mielin kohti tulevia mahdollisuuksia.
– Meillä ei ole tällä hetkellä tiedossa mitään sen tarkempia suunnitelmia. Olemme kyllä keskustelleet porukan (Somefoodin jäsenten) kanssa mahdollisesta jatkosta, mutta emme ole päässeet vielä lopulliseen tulokseen. Mennään nyt ainakin hetki eteenpäin avoimina uusille haasteille. Tässä on hyvä pohjatyö tehty ja näin hyvältä ryhmältä onnistuu varmasti melkein mikä vain, Anette Ojanen hehkuttaa.

Diili-ohjelmasta tuttu Antti Seppinen (vas.) poseerasi Roosa Lehtisen, Anette Ojasen, Timo Luukkolan ja Aapeli Äikkään kanssa.