Vuonna 2011: Mauri Salo jäi varaedustajaksi 20 puuttuvan äänen takia

0
Mauri Salon vaalivalvojaisissa sai jännittää aivan loppuminuuteille saakka.

Somero-lehti 19.4.2011

Teksti ja kuva Salli Lehtinen

Eduskuntavaalien ääntenlaskennata tuli jännitysnäytelmä keskustan somerolaiselle eduskuntavaaliehdokkaalle. Mauri Salo nousi alkuillasta läpipäässeiden joukkoon ja oli paikassa kiinni vielä, kun 99,5 prosenttia äänistä oli laskettu. Viimeinen puoli prosenttia kävi hänen kohtalokseen. Kun kaikki äänet oli laskettu, kävi selväksi, että turkulainen Annika Saarikko nappasi paikan ja Salo jäi ensimmäiselle varasijalle.

– Tietenkin harmittaa, kun paikka jäi näin pienen äänimäärän päähän. Tällaista on elämä. Jään odottamaan tarkistuslaskentaa. Kansanedustajan työ on ollut hyvin motivoivaa. Kampanja meni hyvin ja kisa oli hieno.. Ei ole mitään selitettävää, Salo totesi vaalivalvojaistensa väelle.

Maanantaina odotti työhuoneen tyhjennys eduskuntatalolla.

Somerolaiset äänestivät laiskemmin kuin koko maa keskimäärin. Vaaliuurnilla kävi 69 prosenttia äänioikeutetuista. Kaikista suomalaisista äänesti 70,3 prosenttia
Keskustan osuus putosi Somerolla neljän vuoden takaisten vaalien 53,1 prosentista 42:ään. SDP nosti kannatustaan 15,5 prosentista 15,7:een. Perussuomalaiset olivat huimin nousija muun Suomen malliin. Somerolaisten äänistä ropisi perussuomalaisten laariin 15,5 prosenttia neljän vuoden takaisen 1,7:n sijasta. Kokoomus oli neljäntenä 15,2 prosentin ääniosuudella, kun se neljä vuotta sitten sai 14,1 prosenttia
Vasemmistoliiton kannatus putosi 5,1 prosenttiin aiemmasta 7,1:stä ja kristillisdemokraattien 2,5 prosenttiin 5,1:stä. Vihreiden ääniosuus oli nyt 2,3 ja edellisissä eduskuntavaaleissa 2,5, RKP:n 0,6 kun taas edellisissä 0,4 . Muiden puolueiden ääniosuus nousi 1,1 prosenttiin aiemmasta 0,5:stä.
Somerolaisten hyväksytyistä 5 231 äänestä meni Salolle 1 929, jonka kokonaisäänimääräksi tuli 4 175. Toiseksi eniten, 570 ääntä somerolaisilta sai salolainen SDP:n Katja Taimela. Hän uusi kansanedustajan paikkansa 8 467 äänellään. Kokoomuksen somerolaisehdokas Hanna Munter keräsi Somerolta kolmanneksi suurimman äänipotin, 380 ääntä. Koko vaalipiiristä hänelle annettiin 728 ääntä. Kristillisdemokraattien Meri Rawstornelle heltisi yhdenneksitoista suurin henkilökohtainen äänimäärä omalta paikkakunnalta, 70 ääntä. Hänen kokonaispottinsa oli 207 ääntä.