Vuonna 2011: Touko Roto teki valtuustosaliin ryijyn

0
Touko Roto (oik.) kertoi ryijyn syntytarinaa kaupunginjohtaja Leo Haltsoselle sekä valtuustoväelle.

Somero-lehti 21.4.2011

Teksti ja kuva Sauli Kaipainen

Ryijyntekijänä tunnetuksi tullut ja käsitöitä harrastava Touko Roto yllätti kaupunginvaltuutetut tuomalla kauneutta valtuustosaliin. Kokouksen aluksia avattiin seinällä oleva rulla, jonka sisältä paljastui Somero-ryijy.
– Tämä tulee oikeaan osoitteeseen. Kyllä tämä valtuustosali hieman pehmennystä ja kauneutta vaatiikin, kaupunginjohtaja Leo Haltsonen totesi valtuutetuille.
Touko Roto on ollut aikoinaan useitakin kausia kaupunginvaltuustossa. Kotona seinät ovat hiljalleen täyttyneet ryijyistä, joten Roton mieleen tuli luovuttaa työnsä kaupungille.
Kooltaan 120 x 150 -senttisen ryijyyn mallin Roto otti Someron viirissä olevasta vaakunasta. Kunnan vaakunan on suunnitellut taidemaalari ja heraldikko Ahti Hammar.
Touko Rotolle ryijyn teko kesti 2,5 kuukautta. Värit ovat tasapainoiset ja sävyltään pehmeät.
– Jäljensin viirissä olevan kannon ja liekit ruutupaperille ja suurentelin sekä muotoilin siitä. Värit ovat oman maun mukaan: keltainen on peräisin Someron Esan vanhasta verryttelypuvusta eikä punainen ei ole niin kirkas kuin alkuperäisessä. Hopean jätin kokonaan pois, koska en siitä tykännyt, tekijä kertoo.
Ruskea väritys ja maanläheisyys ovat olleet Roton mielessä muutoinkin, Somerolla kun ollaan. Reunaa kiertävät viljan tähkät.