Vuonna 2014: Härkäpatsas sai aattona lakin päähänsä – hattu varastettiin jo parin tunnin kuluttua lakituksesta

0

Somero-lehti 6.5.2014

Teksti ja kuvat Sauli Kaipainen

Somerolla luotiin vapunaattona uusi perinne.Suuri määrä juhlakansaa oli saapunut torille katsomaan, kuinka Uuno Syrjälän tekemä Härkäpatsas sai ensimmäisen kerran lakin päähänsä.
Mustalippainen, lyyralla varustettu ylioppilaan valkolakki olisi ollut sopimaton härän päähän. Sarvien väliin se olisi istunutkin huonosti.
Lakin valmistaja, maatalon emäntä ja käsitöiden tekijä Sari Witka päätyi perinteiseen, maaseudulle sopivaan näkemykseen. Ruskea väri ei ole synkeä, kun piristystystä lakkiin tuo keltainen kukka.
– Malli piti tehdä esikuvan, härän pään mukaiseksi. Tein sen huovuttamalla, irtovillaa kastellen ja marceille-saippuaa käyttäen. Levyt on liitetty yhteen myöskin huovuttamalla, joten lakissa ei ole yhtään ommeltua saumaa, Witka selvittää.
Vappupuheen piti kulttuurituottaja Miia Raivikko . Juhlan pitkät perinteet tulivat hyvin esille, sillä puheen alkuun Raivikko luki Suomen Kuvalehden luonnehdinnan helsinkiläisestä vapun vietosta yli 90 vuoden takaa.
Raivikko totesi vapun olleen liputuspäivä 1970-luvun lopusta asti, suomalaisen työn päivä. Siksi Someron Kulttuuri haluaa myös kunnioittaa suomalaista työtä, joten härän lakki on tilattu paikallisesti Somerolta.
– Somerolaita työtä ja historiaa symboloi myös hienosti tämä härkä, olivathan härät sitkeytensä vuoksi aina 1800-luvun jälkipuoliskolle asti olennainen osa lounais-suomalaista maanviljelyskulttuuria. Tämä härkä olkoon siis osoituksena vetojuhtina toimineiden esi-isiensä kunniakkaasta menneisyydestä ja on suomalaisen työn merkiksi hattunsa ansainnut, Miia Raivikko perusteli puheessaan.
Someron Laulumiehet esitti tilaisuudessa kappaleen Nouse laulu, jonka jälkeen kuultiin Miesten laulu, jossa matkittiin niin härän mylvintää kuin tömistettiin myös jalkoja. Kolmantena kuultiin Ylioppilaslaulu.
Yleisö poistui paikalta tyytyväisenä näkemäänsä ja kuulemaansa.
Kovin kauaa härkä ei kuitenkaan saanut iloita lämpimästä hatustaan. Ei kulunut kahta tuntia, niin hattu oli lähtenyt jonkun matkaan. Hattu oli poissa, vaikka se oli nyörein sidottu kaulan alta.
– Koska näyttää siltä, että tästä tapahtumasta on muodostumassa Somerolle perinne, niin ensi vuonna ei kai auta muu kuin laittaa pahvista tehty hattu härän päähän. Ei näin hienoa hattua voi tehdä joka vuosi uutta, harmittelee Pentti Koskimaa Someron Laulumiehistä.
Toivottavaa olisi, että joku toisi hatun takaisin.