Vuonna2011: Kärkkyä kiehtoo omien biisien väsääminen ja soittaminen

0
Kärkky-yhtyeessä musisoivat Henry Isberg, rummut (vas.), Pekka Virtanen, basso ja Henrik Illikainen, laulu ja kitara. Kärkky tarkoittaa karjalaisittain herkkua ja kärkkyminen tavoittelua.

Somero-lehti 3.5.2011

Teksti ja kuva Merja Ryhtä

Kärkky-bändin soittajat Pekka Virtanen, Henry Isberg ja Henrik Illikainen puhuvat ja elehtivät vilkkaasti. Yksi aloittaa lauseen ja toiset ryhtyvät täydentämään ajatusta.
Hieman samalla tavalla muotoutuvat heidän kappaleensa. Henrik Illikainen vie sävellys-ja sanoitusaihionsa bändikavereille kuultaviksi. He lisäilevät, poistavat, kokeilevat ja sovittavat kappaleet yhdessä. Sovitustyössä basisti Virtanen ja laulusolisti-kitaristi Illikainen ovat tehopari. Joskus on niin hauskaa, ettei duo muista, mistä tuli lähdettyä liikkeelle, ja ajatus alkuperäisestä ideasta soittaa suoraa-perusrockia unohtuu.
– Meillä on lievä tiivistämisen ongelma. On hauska lisäillä erilaisia juttuja kappaleisiin tyyliin: kuulostipa tuo hyvältä. Jos joskus saamme näitä kappaleitamme levylle, niin vaikeuksia tulee olemaan juuri tiivistämisessä, miettii Pekka Virtanen yhtyeen progressiivisista heavy-rock -kappaleista.
– Meidän musiikki on suomirockia maustettuna rankemmilla soundeilla ja progressiivisilla vivahteilla. Me yhdistellään palasia, rikastetaan biisejä ja etsitään jujuja. Kappaleisiin voimme ottaa vaikutteita monista musiikin eri tyylilajeista. Aika ajoittain rummut elävät omaa elämäänsä, samoin kitara ja basso, miettivät Henry Isberg ja Henrik Illikainen.

Hyvä meininki tuoreella jengillä

Nuorukaisten kokonpano on tuore tapaus. Se perustettiin nelisen kuukautta sitten. Henrik Illikaisen musiikinopettaja, Katriina Jaatinen kyseli, onko Illikaisella yhtyettä, jonka kanssa voisi osallistua Turku Bandstand -bändikilpailuun. Henrik vastasi, että on ja ryhtyi etsimään soittajia. Kaverit tunsivat toisensa soittopiireistä, vaikkeivät yhdessä olleet aiemmin jammailleetkaan. Heillä synkkasi heti.
– Meillä on aika levottomat jutut, kertovat 16–20-vuotiaat soittokaverit, jotka harjoittelevat ja musisoivat treenikämpällä Kuusjoella.
Turku Bandstand -kisaan osallistui lähes 60 yhtyettä. Somerolaiskokoonpano selvisi semifinaaliin saakka. Bändikatselmuksessa Halikossa he saivat hyvää rakentavaa palautetta.
– Kilpi-yhtyeen solisti Taage Laiho sanoi meille, että soittakaa vielä 50 keikkaa, niin olette valmis yhtye. Meissä kuulemma näkyy soittamisen ilo ja meillä on hyvä meininki. Jo nyt tuntuu siltä, että olemme kehittyneet parin kuukauden aikana, tuumii Henry Isberg.
Kärkky toivoo keikkoja ja näin aluksi tapahtumista Somerolta ja lähitienoolta. Esakallion iltamissa he esiintyvät ensi kesänä bändinä nimellä Kärkky feat.Niko Siikjärvi. Joukko soittaa siellä Baddingin rokahtavampia kappaleita. Virtasen ja Isbergin vanha ystävä, kitaristi Niko Siikjärvi on vierailee kokoonpanossa iltamissa. Suviheinärockiinkin Kärkky osallistunee.
Kärkkyläisille tärkeintä on se, että he saavat soittaa yhdessä. Se tuntuu hyvältä. Tärkeää on myös se, että he saavat luoda omaa suomenkielistä musiikkiaan ja kehitellä sitä yhdessä. Cover-bändi ei ole heidän juttunsa.
– Me tehdään sitä, mistä tykkäämme. Katsotaan, mihin se vie. Olisihan se mukavaa, että joskus pystyisi elättämään itsensä omalla musiikillaan, tuumii Henrik Illikainen.