Diplomi-insinööri tähtää eteenpäin urheilussa ja opiskelussa

0
Tampereella opiskellut Linnea Harala viettää ensi kesän Somerniemen maisemissa.

Teksti Aulis Tiensuu

Someron Esaa edustava kestävyysjuoksija Linnea Harala ei ole polvivaivan vuoksi päässyt yli vuoteen juoksemaan kilparadoilla. Viime kesänä hän kuitenkin pystyi osallistumaan hyvällä menestyksellä muutamaan porrasjuoksukisaan, sillä ne eivät rasittaneet polvea samalla tavalla kuin perinteinen ratajuoksu. Nyt normaali juokseminenkin onnistuu jo harjoituksissa ja tarkoitus on tällä kaudella luoda entistä lyhempien matkojen kautta uutta nousua Suomen kärkitasolle.

Samaan aikaan Haralalla on hyvä vauhti myös opintojen ”porrasjuoksussa”, sillä 26-vuotias nainen valmistui helmikuussa tuotantotalouden diplomi-insinööriksi Tampereella ja tähtää opinnoissaan jo seuraaviin vaiheisiin.

Linnea Harala on valmistuttuaan ollut viimeiset pari kuukautta Ahvenanmaalla harjoitusmatkalla ja samalla töissä, kun ulkomaisille harjoitusleireille ei koronan vuoksikaan ole voinut lähteä.

Vuosi sittenhän Harala oli ensin Espanjassa ja sitten Portugalissa, josta joutui pandemian vuoksi palaamaan kotimaahan etuajassa. Tuon matkan jälkiseurauksena tuli sitten se sitkeä polvivamma, joka on vaivannut jo vuoden verran.

– Siinä on ollut hermotusongelmia ja muutakin, mutta nyt näyttää hyvältä. Olen saanut fysioterapiaa, tehnyt sitkeästi erilaisia koordinaatioharjoituksia sekä juossut portaissa, uinut ja pyöräillyt paljon. Nyt pääsen myös juoksemaan vähitellen yhä enemmän. Juoksukilometrejä kertyy noin 60 viikossa, joka tosin on vain puolet siitä, mitä normaalisti. Nopeus on jopa kasvanut ja harjoitteluni tähtääkin nopeuden edelleen lisäämiseen sekä sen myötä aiempaa lyhemmille kilpailumatkoille, Harala kertoo kuulumisiaan.

– Ensi kesän päämatkani on 800 metriä, jolla Kalevan kisa -paikkaan yltäminen olisi tosi hyvä saavutus. Tämän kokeiluvuoden jälkeen on tarkoitus seuraavina vuosina palata taas esteisiin ja pidemmille matkoille, joille tällä tavoin uskon löytyvän myös uutta kehitystä, analysoi Harala insinöörimäisen tarkasti.

Aitajuoksija Lotta Haralan pikkuserkku Linnea Haralalla on kolme pistesijaa Kalevan kisojen 3 000 metrin esteistä. Kaksi vuotta sitten hän nousi jo aivan mitalin tuntumaan neljänneksi vain askelparin päässä pronssista.

Juniorivuosilta Haralalla on eri juoksumatkoilta lähes kymmenen SM-mitalia sekä Pohjolan ja Baltian maiden mestaruuskilpailuista estejuoksun hopeamitali. Sopivana tulevien vuosien tavoitteena on aikuisten SM-mitalin saavuttaminen.

Juha Sainion valmentama Linnea Harala on harjoitellut talvikaudella paljon myös Somerolla ja alkavana kesänäkin hänet tullaan näkemään tutuissa Salkolan maisemissa.

– Jos porrasjuoksun EM-kisat järjestetään tänä syksynä, niin sinne tähtään ehdottomasti myös, kertoo monin tavoin ylös ja eteenpäin tähtäävä Harala motivoituneena.

Opiskeluportailla Linnea Haralan seuraavana tavoitteena on nousta lähivuosina kohti tohtorin tutkintoa. Alkamassa on väitöskirjatutkijan taival, jossa aiheensa liittyy kiertotalousekosysteemiin.