Ennakkoäänestys alkaa ensi viikolla

1
Keskusvaalilautakunnan sihteeri Johanna Vuori kertoo, että jokainen äänestäjä saa sisääntullessaan äänestyslipun ja kynän, jolla ehdokkaan numeron lippuun kirjoittaa. Kynä on lahja Someron kaupungilta.

Toimistokontti avuksi – ulkonakin voi äänestää

Kuntavaalien ennakkoäänestys käynnistyy ensi viikon keskiviikkona 26.5. ja päättyy 8.6. Somerolla voi äänestää ennakkoon kaupungintalon valtuustosalissa.

Ruuhkien välttämiseksi ja koronapandemian vuoksi kaupungintalon taakse parkkipaikalle on tuotu myös toimistokontti. Virkailijat ovat kontissa. Sen ulkopuolella katoksen alla on kaksi äänestyskoppia, jossa kansalainen laittaa lappuun ehdokkaan numeron.

– Ennakkoäänestyksessä ei ole velvoitetta ulkoäänestyksen järjestämiseen, mutta halusimme varmistaa, että mahdollisimman moni lähtisi äänestämään, eikä korona-aika olisi esteenä. Esimerkiksi jos ei halua tulla sisätiloihin tartuntariskin vuoksi, niin ulkonakin pystyy äänestämään, toteaa keskusvaalilautakunnan sihteeri Johanna Vuori.

Edestakaisen menon välttämiseksi kaupungintalon äänestyspaikalle kulku on vain valtuustosalin ovesta. Takaovi on kiinni ja etuovi tarkoitettu muille kaupungintalon asiakkaille.

– Oikeusministeriö ja THL ovat ohjeistaneet kuntia pitkin kevättä terveysturvallisen äänestämisen järjestämisestä, joten äänestyspaikat ovat nyt sellaisia, että siellä on mahdollisimman turvallista äänestää. Tilat on kalustettu väljästi, on käsidesiä, maskeja tarjolla ja pintoja desinfioidaan. Jokainen äänestäjä saa oman kynän. Virkailijoilla on maskit kasvoilla ja edessä pleksit. On ohjaajia ja järjestyksenvalvojia. Tänne on turvallista tulla, vakuuttaa Vuori.

Mukaansa on muistettava ottaa vain henkilöllisyystodistus, se on tärkeää.

Äänestämään tulevalle on vastassa käsien desinfiointilaite ja maskeja, jos ei sellaista ole itsellä mukana. Henkilölle ojennetaan sekä äänestyslappu että kynä. Sen jälkeen pääsee suoraan koppiin rustaamaan ehdokkaan numeron. Sitten mennään pöydän ääreen vaalitoimitsijan luo, näytetään henkilöllisyystodistus ja annetaan äänestyslippu virkailijalle ja allekirjoitetaan lähetekirje. Kasvomaskin voi joutua poistamaan hetkellisesti kasvomaskin henkilöllisyyden tarkastamiseksi. Kotiin tullutta ilmoitusta äänioikeudesta ei välttämättä tarvita.

– Muistetaan pitää turvavälit, olla jonossa tarpeeksi kaukana toisista.

Ennakkoäänestysaika on pidennetty kahteen viikkoon. Sen ja koronapandemian vuoksi turvallisuuden takaamiseksi väkeä tarvitaan enemmän kuin aiempien vaalien ennakkoäänestyksissä.

– Somerolla ennakkoäänestyksen virkailijoina on 12 kaupungin omaa työntekijää ja lisäksi muutama järjestyksenvalvoja omasta porukasta, sanoo Johanna Vuori ja kiittelee työkavereiden panosta vaalityöhön.

– Toivotaan kaunista kesäistä säätä ja paljon innokkaita äänestäjiä, jotta saadaan Someron äänestysprosentti korkeaksi, toivoo Vuori.

Kuntavaalit

Ennakkoäänestys

– Suomessa 26.5.–8.6., ulkomailla 2.–5.6.
– Somerolla äänestyspaikkana kaupungintalon valtuustosali sekä talon takapihan toimistokontti
– valtuustosalin äänestyspiste avoinna arkisin klo 9–19 ja viikonloppuisin klo 11–15
– toimistokontin äänestyspaikka avoinna arkisin klo 10–12 ja klo 15–17 sekä viikonloppuisin klo 11–13
– ennakkoäänestää voi missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa joko kotimaassa tai ulkomailla

Varsinainen äänestyspäivä

– 13.6. klo 9–20
– Somerolla äänestyspaikkoina kaupungintalo, Kirkonmäen, Oinasjärven ja Pitkäjärven koulut
– varsinaisena vaalipäivänä henkilö voi äänestää vain oman äänestysalueen äänestyspaikassa, joka on mainitaan postitse kotiin saapuneessa äänioikeusilmoituksessa

Kotiäänestys

– ennakkoon saa äänestää kotonaan, mikäli äänestäjän kyky liikkua tai toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän ilman kohtuuttomia vaikeuksia pääse ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipaikan äänestyspaikkaan
– ilmoittautuminen kotiäänestykseen päättyy 1.6.2021

Laitosäänestys

– laitosäänestys Somerolla järjestetään kaupunginhallituksen päätöksen mukaisesti Lamminniemen hyvinvointikeskuksessa, palvelutalo Tervaskannossa, terveyskeskuksessa ja Katajakodissa

– laitosäänestyksen hoitaa vaalitoimikunta

1 KOMMENTTI

  1. miksi maksumuurin takana?
    äänestäminen on jokaisen velvollisuus ja siihen liittyvä ohjeistus ja opastus pitää olla kaikkien saatavilla.

Kommenttien lisääminen on estetty.