Ensimmäinenennakkoäänestyspäivä toi 169 ääntä – Äänestysinto putosi 40 prosenttia

0
Astrid ja Erkka Jaakkola äänestävät aina, kun siihen on mahdollisuus. Se on heille kansalaisvelvollisuus. Vihjeenä muille he muistuttavat, että äänestäminen on keino vaikuttaa oman kunnan asioihin.

Kaupungintalon taakse kuntavaaleja varten tuotu toimistokontti, ”äänestyskioski”, keräsi äänestäjiä eteen heti ensimmäisenä päivänä ennen kello 9:ää aamulla.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Johanna Vuori ilmestyi ovelle huikkaamaan, että ulkoäänestyspaikka aukeaisi vasta kello 10.

Konttiäänestyksen päivittäiset aikataulut selviävät paikan päällä ja ovat myös kaupungin nettisivuilla. Ajat vaihtelevat päivittäin.

Parkkialueen kontissa on kaksi virkailijaa. Kontin edustajalla katos suojaa sateilta.

Johanna Vuori kertoo, että kontin edustalle kertyi jonoa heti ensimmäisenä aamupäivänä. Se lunasti odotukset ja tarpeet.

– Kunnilla ei ollut tällaiseen velvollisuutta. Ajattelin, että työ on kannattanut, jos sen avulla saataisiin enemmän äänestäjiä, kun ihmiset paremmin uskaltautuvat paikalle, Vuori toteaa.

Toinen ennakkoäänestyspaikka on kaupungintalon valtuustosali. Kummassakin on kaksi virkailijaa. Turvallisuuden vuoksi sisälläkin on kalustettu väljästi.

Lisäksi sisällä on ainakin aluksi avustaja. Hän katsoo turvavälit, opastaa käsidesin käytössä ja antaa tarvittaessa kasvomaskin. Äänestäjä saa äänestyslapun, sekä käteensä kynän, joka jää hänelle omaksi.

Keskiviikkona kaupungintalolla kävi äänestämässä 169 henkilöä, joista 153 oli omasta kunnasta. Muista kunnista saapui 16.

Ensimmäisen päivän äänestysinto viime kuntavaaleihin nähden putosi peräti 40,28 prosenttia.

– Vuoden 2017 kuntavaaleissa ensimmäisen päivän äänestäjämäärä oli 283 henkilöä. Heistä omasta kunnasta oli 277 ja muista kunnista 6, Johanna Vuori listaa saldoja.

Kaupungin maankäyttöinsinööri Jyrki Virtanen
päivysti keskiviikkoaamuna valtuustosalin ovella
avustamassa
äänestäjiä.

Ennakkoäänestys on avoinna joka päivä ja se päättyy 8.6. Vaalipäivänä 13.6. vaalihuoneistot ovat avoinna kello 9–20.