Johanna Gullichsenille Kaj Frank -muotoilupalkinto

0
Johanna Gullichsen

Design Forum Finlandin jakaman Kaj Franck -muotoilupalkinnon saajaksi valittiin Somerolta kotoisin oleva tekstiilisuunnittelija Johanna Gullichsen. Kaj Franck -palkinto on yksi Suomen merkittävimpiä muotoilupalkintoja ja se jaetaan nyt 30. kerran.
Johanna Gullichsen on tunnettu perinteisiä sidoksia hyödyntävistä graafisista sisustuskankaistaan. Hän on tehnyt pitkäjänteisesti ja johdonmukaisesti työtä kangastyyppien ja mallien tuomisessa nykypäivään. Johanna Gullichsen perusti oman yrityksensä jo vuonna 1989. Läpimurto tapahtui kuitenkin vasta, kun hän avasi liikkeen Pariisissa 1997. Samoihin aikoihin luotiin ensimmäiset yhteydet Japaniin. Gullichsenin omaan mallistoon kuuluu kankaita, sisustustuotteita ja asusteita. Suunnitteluprojektien myötä uusia aluevaltauksia ovat muun muassa sementtilaatat ja tatamimatot.
Palkintojury totesi, että Johanna Gullichsenin suunnittelemissa kankaissa näkyy luonnonmateriaalien, käsin tekemisen ja kudontaperinteen säilyttämisen arvostus. Gullichsen on pystynyt yhdistämään taiteellisen ja luovan työnsä kestävästi toteutettuun sarjatuotantoon. Hänen omaa nimeään kantavan brändin kankaat kudotaan Suomessa luonnonmateriaaleista ja niiden huolellisesti mietityt väriyhdistelmät täydentävät luontevasti suomalaista sisustus- ja huonekalusuunnittelua ja muotoilua.
Omaleimainen kädenjälki on tuottanut myös yhteistyöhankkeita niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin suunnittelijoiden ja yritysten kanssa, totesi jury. Johanna Gullichsenin tuotanto jatkaa vahvana suomalaisen tekstiilitaiteen perinnettä.
Palkinto on suuruudeltaan 10 000 euroa.
Kaj Franck -muotoilupalkintonäyttely on osa Design Forum Finland Awards -näyttelykokonaisuutta ja avoinna Galleria A2:ssa Helsingissä 3.–24.6.
Gullichsen sai merkittävän tunnustuksen myös kolme vuotta sitten, kun hänet valittiin Vuoden 2018 tekstiilitaiteilijaksi.

Henkilö

 

Johanna Gullichsen

Johanna Gullichsen syntyi 1958 Somerolla.

taide, muotoilu ja käsillä tekemisen taito olivat Gullichsenin perheessä vahvasti läsnä: isoäiti Maire Gullichsen oli muotoiluvaikuttaja ja mesenaatti ja isoäiti Anna Ramsay kutoi muun muassa ryijyjä

ensimmäiset Johanna Gullichsenin kankaat syntyivät aluksi käsityönä, mutta 80-luvun lopulla siirryttiin sarjatuotantoon