Yksikin askel vähentää paikallaan oloa

Kaikenikäisiä kansalaisia innostetaan kävelemään, kohottamaan kuntoa, vetreyttämään kroppaa, nauttimaan ulkoilmasta, keräämään kävelykilometrejä ja osallistumaan valtakunnalliseen Kävelykipinä-kampanjaan toukokuussa. Kun vauhtiin päästään, porhaltamista on hyvä jatkaa Kävelykilometrikisalla, joka päättyy lokakuun lopussa.

Tavoitteena on kerätä jalankuljettuja kilometrejä tai minuutteja, ja saada mahdollisimman moni liikkeelle ulkoilmaan.

Kävelykipinä-kampanjan takana ovat Suomen Latu ja Tahko Pihkala -seura, ja suojelijana tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Maaottelumarssista, johon 1,5 miljoonaa suomalaista osallistui.

Tahko Pihkala on sanonut viisaasti kävelystä: ”Ei nykyisin kukaan ole liian hyväkuntoinen ollakseen tarvitsematta sen lisäkohennukseksi kävelyä.” Sanat on lausuttu ennen sotia, vuonna 1935. ”Kävely on kyllin kovaa kohentaakseen vaikka ketä, muttei liian kovaa vahingoittaakseen (juuri) ketään.” Viisaus on vuodelta 1951.

Akustinpuistoon avataan tänään tiistaina penkkilenkki, jossa on kahdeksan penkkiä ja niiden lähitienoolla tehtävärasteja. Voi levähtää, ohittaa tai keskittyä tehtäviin. Rasteilla kysytään esimerkiksi, mikä tuo arkeesi iloa, noustaan tuolilta ylös ja istahdetaan alas, askelletaan penkille ja ketterät saavat ryömiä penkin ali.

– Nyt ei tarvitse suorittaa, vaan nauttia hetkistä ja pienestäkin liikkeestä. Askeleella on merkitystä. Yksikin askel vähentää paikallaan oloa, toteaa kaupungin liikuntapalveluiden liikunnanohjaaja Mira Teräväinen.

Hän opastaa laittamaan muistiin kävelylenkkeihin käytetyt minuutit.

– Ne hetket ovat tärkeitä, kun on kävellyt, ei se kuinka pitkälle. Kunhan lähtee liikkeelle.

Taivaltaa voi yksin, toisen kanssa tai vaikka porukalla, joukkueena. Jokainen voi kirjata kävelemänsä matkan tai minuutit Kävelykilometrikisaan ja kerätä niitä omalle yhdistykselleen tai joukkueelleen koko kevään ja kesän ajan.

Kaupungin liikuntapalvelut haastaa somerolaiset liikkeelle ja liittymään Someron joukkueeseen.

– Olemme liittyneet kävelykilometrikisaan, johon jokaisen kilometrit/minuutit kirjautuvat kätevästi ylös. Toukokuun lisäksi keräämme kävelyhetkiä aina syksyyn asti. Yhteisen joukkueemme nimi on Someron Notkjat. Kisaamme siis yhdessä muita kuntia vastaan, selvittää Teräväinen.

– Omankin joukkueen voi perustaa. Kun muistaa laittaa, miltä paikkakunnalta on, niin minuutteja kerääntyy oman joukkueen lisäksi myös Someron kaupungille, tähdentää Teräväinen.

Kisamatkaan sisältyy Someron liikuntapalveluiden välietappeja, joista on mahdollisuus saada lisää kipinää liikkumiseen.

Eläkeliiton Someron yhdistys järjestää koronarajoitusten sallimissa puitteissa Kävelykipinä-tapahtumia. Pitkäjärvellä tilaisuus on 13.5., Ämyrillä 14.5. ja 15.5. penkkilenkin merkeissä Akustinpuistossa.

– Laitetaan tossua toisen eteen ihan omalla tahdilla. Tärkeää on, että mahdollisimman moni innostuu ottamaan askelia. Liikkeestä saa lisää virtaa.

Jotta on mukana leikkimielisessä kisassa ja arvonnoissa, tulee rekisteröityä Kävelykilometrikisa -sivustolle ja kirjata kävelyminuutit ylös. Rekisteröitymään pääsee sivulta kavelykilometrikisa.fi. Henkilö luo itselleen kirjautumistunnukset (käyttäjätunnus ja salasana), ja pystyy niitä käyttämällä jatkossa kirjaamaan kaikki kävelemänsä minuutit.

Rekisteröitymisen yhteydessä kysytään joukkueen osallistumiskoodia, Someron koodi on Notkjat2021.