Kososen ruuhkavuosi kierrättänee ympäri maailmaa

0
Silja Kosonen

Teksti Aulis Tiensuu

Moukarinheittäjä Silja Kososella on menossa varsinainen ruuhkavuosi. Talven aikana hänet on palkittu viime vuoden Suomen parhaana nuorena sekä piirin ja Someron parhaana urheilijana kaikki urheilulajit huomioiden. Kolmen lukiovuoden jälkeen Kosonen kirjoitti tänä keväänä ylioppilaskirjoitusten seitsemästä aineestaan kuusi kahdeksana kirjoituspäivänä. Lisäksi hän on ollut tuhkatiheään monien eri medioiden haastatteluissa sekä tietysti kaikista tärkeimpänä toimena harjoitellut tunnollisesti kohti ruuhkaista arvokisakesää, joka toivon mukaan vie 18-vuotiaan esalaisen maailman isoimmille estradeille.

Silja Kosonen valittiin Urheilugaalassa vuoden nuoreksi urheilijaksi.

Urheilulliset alkutahdit kesälle lyötiin jo maaliskuussa moukarinheiton talvimestaruuskilpailuissa Kaustisilla, jossa Kosonen pyryssä ja pakkasessa heitti uuden naisten Suomen ennätyksen, Euroopan nuorten ennätyksen ja maailman kaikkien aikojen toiseksi parhaan N19-sarjan juniorituloksen 72,44. Tulos jäi puuttumaan Tokion kovasta olympiarajasta vaivaiset kuusi senttiä.
Olympiarajan saavuttaminen on Kososen alkukesän päätavoite ja samalla myös junioreiden maailmanennätyksen 73,24 rikkominen. Olympiapaikan hän pystyy toki saamaan varmasti myös muutamalla jopa vajaan 70 metrin kilpailulla rankingpisteiden kautta.
– Tiedän, että minulla on rahkeita heittää pidemmälle. Jos en ala yrittämään liikaa, niin sieltä se tulee, Kosonen tuumii olympiarajasta.

Kesä alkaa Kankaanpäästä

Talvikauden harjoittelu Jani Pihkasen valmentamalla Kososella on sujunut kaikista kiireistä huolimatta hyvin ja ennen kaikkea terveenä. Kotipaikkakunnalle Raisioon on saatu räätälöityä niin sisäheittopaikka kuin ulkoharjoittelupaikkakin paljolti juuri menestyksen ansiosta, ja heittoharjoituksissa valmentajakin on nyt voinut olla mukana entistä enemmän.
Perusharjoituksissa punttitulosten kehitys on Kososen mukaan ollut hyvää ja ennätyksiä on tullut myös kuulanheitossa. Kehityskohteeksi Kosonen mainitsee loikat.
Kesäkautensa Silja Kosonen aloittaa lauantaina Kankaanpäässä, jossa heitetään Tour de Hammer -sarjan ensimmäinen osakilpailu. Esan mörssäreistä samoissa kilpailuissa heittää Henri Liipola ja nuorten sarjoissa Lampisen veljekset. Sarjan toinen kisa käydään Somerolla 27.5.
Alkukesän kohokohta on Turun Paavo Nurmen kisat, jossa niin naisten kuin miestenkin moukarinheitot ovat kilpailujen päälajeja. Silja Kosonen saa vastaansa idolinsa Puolan Anita Włodarczykin.
– Ihan mahtavaa päästä kisaamaan lähes kotikentällä yhdessä ME-naisen kanssa, iloitsee Kosonen.
Sen jälkeen tarjolla on useita arvokilpailuja, jotka kaiken onnistuessa moninkertaistaisivat aiemmin vain kaksi ulkomaan matkaa tehneen Kososen (nuorten olympiafestivaalit Baku ja maaottelu Tukholma) ja kierrättäisivät häntä ympäri maailmaa.
Euroopan 1. liigan joukkuemestaruuskilpailut järjestetään Romaniassa 19.–20.6., nuorten EM-kilpailut Virossa heinäkuun puolivälissä, Tokion olympialaiset heinä–elokuun vaihteessa sekä nuorten MM-kisat Keniassa elokuun puolivälin jälkeen. Nuorten EM-kisojen osalta on vielä epäselvää, ehtiikö Kosonen niissä käymään, jos olympiamatkalle lähdön kanssa menee liian tiukaksi.

Haaveammattina opettaja

Alkukesän kilpailusuman väliin tulevat myös ylioppilasjuhlat 5.6. sekä näillä näkymin sitä ennen kahdet pääsykokeet. Kosonen on hakenut luokanopettajakoulutukseen, jossa kokeet ovat Someron kilpailupäivän aamuna ja Åbo Akademiin kieltenopiskeluun, jossa pääsykokeet ovat 3.6.
– Opiskelupaikka olisi hyvä varmistaa, mutta sitten opiskelen urheilun ehdoilla kiirehtimättä liikaa, kuten tein lukion ja ylioppilaskirjoitusten osalta. Minulla oli ideana, että pääsen lukiosta kolmessa vuodessa. Jos pääsisin palaamaan siihen päätökseen, en välttämättä tekisi samaa. Kevät oli aika rankka, mutta omasta mielestäni selvisin hyvin, ensisijaisesti kieltenopettajaksi tähtäävä Kosonen huokaisee jo helpotuksesta.

Silja Kosonen