Kulttuurigalleriahanke joutuu vielä odottamaan

0
Liisa Mattila

Jokivarsikumppanit pohtii, kenelle tukea tänä vuonna, kenelle 2022

Kulttuurigalleriahankkeen piti käynnistyä kesäkuussa. Someron Kulttuuri ei ole vielä saanut Varsinais-Suomen jokivarsikumppaneilta päätöstä Leader-rahan myöntämisestä ja summasta.

– Se on selvää, ettemme voi aloittaa kesäkuussa, vaan aikaisintaan vasta syksyllä. Jokivarsikumppanit on ollut myönteinen hankkeelle, mutta meitä kiinnostaa, kuinka paljon rahaa on luvassa. Määrä vaikuttaa siihen, pystymmekö aloittamaan hankkeen, toteaa kulttuurituottaja Liisa Mattila.

Jokivarsikumppanien toiminnanjohtaja Taina Sainio on pahoillaan, prosessin pitkittymisestä. Hankehakemukset on käsitelty. Hän lupaa päätösten saapuvan kesäkuussa.

– Saamme alueelle 500 000 euron potin, mutta tälle vuodelle käyttöön siitä vain 45 prosenttia ja loput 55 prosenttia vuodelle 2022. Hallituksemme voi tehdä päätöksiä vaikka koko 500 000 euron edestä, mutta Ely-keskus voi tehdä virallisia päätöksiä vain vuosikiintiössä olevan summan verran. Näin ollen osa joutuu odottamaan hankkeidensa aloittamista ensi vuoteen. Olemme miettineet, kuka hakijoista voisi odottaa, selvittää Sainio.

Jako kahdelle vuodelle tuo haasteita.

– Soisi, että voisimme jakaa hyville hankkeille tukea. Kulttuuriala on kärsinyt korona-aikana, joten sille apu olisi tuiki tärkeää.

Siirtymäkauden rahoitusta hakeneita hankkeita on jokivarsikumppaneiden hallituksen käsittelyssä ollut tähän mennessä kahdeksan.

– Kysyntää on. Se osoittaa, että ihmisillä on toivoa paremmasta eikä pelätä lamaa, jatkaa Sainio.

Someron kulttuurigallerian perustamiskustannukset ovat lähes 70 000 euroa. Leader-rahoitusta on mahdollista saada kehittämiseen noin 90 prosenttia sekä investointeihin noin 70 prosenttia.

Kulttuuriyhdistys haki Aholaan sijoitettavaan kulttuurigalleriaan kehittämisrahaa 35 000 euroa ja investointeihin vajaat 20 000 euroa.

– Haetut varat ovat vasta perustamiskuluja. Jos saamamme rahasumma esimerkiksi puolittuu, ei hanke lähde meidän voimin liikkeelle. Jostain pitää saada lisärahoitusta, sanoo Liisa Mattila.

– Meidän täytyy tykönämme miettiä, mitä sillä summalla saadaan aikaiseksi, onko hankkeesta otettavissa jotain pois ja miten yleensä jatketaan.

Mattilasta ei ole hyvä, että jokainen hakijataho saa pienen summan, jolla ei kuitenkaan pysty toimimaan. Parempi tie myöntäjätaholta olisi valita tuettavat kohteet ja antaa niille reilu tuki, jolla hanketta pystyy kunnolla edistämään. Ja jättää kylmästi jotkut hankkeet odottamaan.

Kaupunki on aiemmin todennut, ettei se lähde kulttuurigalleriahankkeeseen ilman ulkopuolista rahoitusta.

Galleriaan tulee somerolaislähtöisen taiteilija, muotoilija ja yrittäjä Kaija Aarikan elämäntyön pysyvä näyttely. Lisäksi esillä on vuosittain vaihtuva somerolaislähtöisen taiteilijan näyttely.

Kulttuurigalleria edistää somerolaisten tuntemusta omista taiteilijoistaan ja kulttuuriperinnöstään. Galleria lisää paikkakunnan kiinnostavuutta ja vetovoimaa myös matkailijoille.