Kuntavaalit: Lukija kysyvät, puolueet vastaavat: Aiheena kouluverkko ja päiväkodit

0

Somero-lehti pyysi lukijoilta kysymyksiä, joita esittää kuntavaaleissa Somerolla mukana oleville puolueille. Ehdotuksia tuli ja vastauksia kysymyksiin on saatu.
Tässä nuoriin ja lapsiin liittyvä kysymys: Keskittäisittekö Someron alakoulut yhteen, kahteen vai useampaan? Missä ne olisivat vai jatketaanko ennallaan? Entä päiväkodit?

Keskusta

Vireillä oleva oppimisympäristöselvitys tulee antamaan vastauksia näihin kysymyksiin. Nopea oppilasmäärien pieneneminen edellyttää muutoksia kouluverkkoon. Varhaiskasvatuksen ja alkuopetuksen samoihin tiloihin yhdistävät ”pienten koulut” Somerniemellä ja Pitkäjärvellä on hyvä ja taloudellinen vaihtoehto, joka turvaa pikkulapsiperheiden sujuvan arjen ja kohtuulliset matkat sekä tehokkaan tilojen käytön.

Kokoomus

Tämäkin asia liittyy kaupungin oppimisympäristöselvitykseen, joka on edelleen tekeillä. Asiaan liittyy myös edelleen tekeillä oleva kaupungin kiinteistöstrategia. Tiedossa on, että keskustan koulut tulevat olemaan täysiä tulevat vuodet. Asiassa on tukeuduttava myös alueiden väestöennusteisiin. Vaihtoehtoja on olemassa ja niitä pitää avoin mielin pitää tutkia ja hakea. Haluamme tässä yhteydessä myös painottaa Someron lukion ja Somero-opiston merkitystä.

Kristillisdemokraatit

Toimivat koulu- ja päiväkotipalvelut ovat kaupungin tärkeimpiä palveluita kaupungin kasvumahdollisuuksien kannalta. Jatkaisimme kaikkien neljän koulun osalta kehittämistä ja vahvistamista. Luokkakoot on pidettävä kohtuullisina ja pienryhmätyöskentelylle tulee varata riittävät tilat. Someron kyläkoulut ja Kirkonmäen koulu sekä monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut ovat myös vetovoimatekijä Somerolle muuttoa harkitseville.

Liike NYT

Toistaiseksi useampaan, mutta jos mennään nykytrendin mukaan, joudutaan varmasti ennemmin tai myöhemmin kouluja yhdistämään. Pienet ryhmäkoot ovat kuitenkin hyödyksi niin kouluissa niin kuin päiväkodeissakin.

Perussuomalaiset

Someron alakoulut ja päiväkodit pitäisi pitää määrällisesti sekä sijainniltaan ennallaan. Keskittämisellä pyritään kustannussäästöihin, jotka eivät kuitenkaan toimi toivotulla tavalla. 2010-luvulla viisi suljettua kyläkoulua ei laskenut kustannuksia, vaan peruskoulun ja tilahallinnon yhdistetyt kustannukset nousivat vuonna 2019 kahdella miljoonalla verrattuna vuoteen 2009, vaikka oppilasmäärä putosi samassa ajassa sadalla. Hajauttaminen on parempi vaihtoehto ja näillä ”porkkanoilla” kutsutaan lapsiperheitä Somerolle, pitämällä palvelutaso ennallaan. Myös koulukyytikustannukset nousevat ja koulu- ja hoitopäivät venyvät suhteettomasti pienillä lapsilla, jos kouluja ja päiväkoteja suljetaan.

Sosiaalidemokraatit

Viime kädessä syntyvien ikäluokkien koko ja asukaskehitys määrittävät kouluverkon. Kouluverkkopäätöksien pitää perustua kattaviin laskelmiin ja niitä tehtäessä täytyy kuunnella lasten ja perheiden ääntä. Lähtökohtaisesti Pitkäjärven ja Oinasjärven kouluilla kannattaa säilyttää toimintaa ainakin siihen asti, kun ne vaativat suurempia investointeja tai peruskorjauksia. Yksi mahdollisuus tässä voisi olla varhaiskasvatuksen ja 1–2-luokkalaisten muodostama ”naperoiden alakoulu”.

Vasemmistoliitto

Jatketaan alakoulujen kanssa nykysysteemillä niin pitkään kuin on mahdollista. Kyläkoulut ovat kuitenkin valttikortti, kun houkutellaan uusia asukkaita Somerolle. Ja esimerkiksi Somerniemeltä on kohtuullinen matka pääkaupunkiseudulle töihin ajella vaikka päivittäin. Sama systeemi päiväkotien kohdalla.

Vihreät

Pienet koulut ovat tutkitusti hyviä kasvu- ja oppimisympäristöjä. Niissä kiusaaminen on vähäisempää, erilaisuutta ymmärretään paremmin ja oppiminen on tehokkaampaa. Säilyttäisimme koulut ennallaan kuten myös päiväkodit. Päiväkodeissakin on pienemmät ryhmät toimivampia ja lapset saavat yksilöllisempää huomiota. Jos koulut ja päiväkodit keskitetään, pitenevät matkat ja arki hankaloituu. Huomioiden tilanteen maailmalla on myös todettava, että pandemioiden ja muiden tarttuvien tautien kannalta on pienet ryhmäkoot erillisissä paikoissa turvallisempia kuin yhtenäiset isot kokonaisuudet.