Kuuma moukarikesä avattu

0
Silja Kosonen ja Krista Tervo.

Teksti Aulis Tiensuu

Moukarikesän ensimmäinen Tour de Hammer -sarjaan kuuluva kilpailu Kankaanpäässä käynnisti kuuman kotimaisen moukarikesän. Kärjen taso muodostui kovaksi. Someron Esan heittäjät Silja Kosonen ja Henri Liipola olivat hyvin mukana, mutta pääosiin he eivät vielä nousseet.
Suomen ennätysnainen Silja Kosonen otti naisten kilpailun kärkipaikan toisella heitollaan, joka kantoi Kososen uran kolmanneksi pisimpään kilpailutulokseen 69,82. Se jäi hänen parhaakseen sarjassa, jonka neljä mitattua heittoa olivat kolmen metrin sisällä.
Entinen Suomen ennätysnainen Krista Tervo heitti myös tasaisen sarjan ja pääsi neljännellään jo lähelle tuloksella 69,40. Tervon viimeinen heitto onnistui hyvin ja moukari lensi Tervon uran kolmanneksi parhaaseen tulokseen 71,81. Tätä paremmin hän on heittänyt vain viime kesänä Somerolla 72,12 ja 71,93. Kososella oli vielä heitto jäljellä, mutta sen hän astui yli. Näin lähes 10 kuukautta kestänyt Kososen voittoputki Tervosta katkesi, mutta ehkäpä vain väliaikaisesti.
– Vähän enemmän olisin halunnut heittää, mutta tekniikka ei nyt oikein toiminut. Yritin vähän liikaa ja läksin vetämään. Olisi pitänyt antaa heiton mennä rennommin. Tässä on ollut spekulointia maailmanennätyksistä ja muista, mutta en hakenut nyt nuorten ME:tä tai mitään vastaavaa. Melkein 70 metriä on hyvä kauden ensimmäiseen kilpailuun. Olen enemmän kuin tyytyväinen, Kosonen sanoi.
Kilpailun kolmanneksi heitti Suvi Koskinen uudella ennätyksellään 68,65.

Liipolalle kauden paras

Miesten kilpailussa Esan Henri Liipola paransi vuoden kolmannessa kilpailussaan jälleen kauden parastaan, mutta parannusta tuli tälläkin kertaa vain alle 20 senttiä, kun ensimmäinen heitto kantoi 71,36. Se oli kuitenkin laiha lohtu, sillä seuraavista heitoista oli puhti poissa ja ne jäivät alle 70 metrin.
– En oikein tiedä miksi, mutta heitto tuntui tyhjältä, Liipola sanoi.
Kilpailun kärkikolmikko heitti kauden ensimmäisen kilpailunsa. Voittoon heitti kotikentällään kilpaillut viime kesän hallitsija Aaron Kangas, jonka kauden kärkitulos on nyt 76,85. Toiseksi tuli vuosikausiin parhaan tuloksensa tehnyt Tuomas Seppänen tuloksella 75,02 ja kolmanneksi Aleksi Jaakkola 73,28.
Kuuma moukarikisa jatkuu seuraavaksi Somerolla ensi viikon torstaina Tour de Hammerin toisella miesten ja naisten osakilpailulla.

Juniorit Mico, Marika ja Lauri ennätyksiin

Kankaanpäässä oli myös juniorisarjojen kilpailuja, joissa vahvaa alkukauden kuntoa osoittaneet Esan Mico ja Max Lampinen voittivat sarjansa. Päälajinaan kiekkoa heittävä P15-sarjassa kilpaileva Mico heitti jälleen sivulajissaan uuden ennätyksensä 68,11. Aiempi tänä vuonna heitetty ennätys koheni 2,02 metrillä.
Vanhempi veli Max Lampinen hallitsi M17-sarjaa heittämällä uransa toiseksi pisimmän heiton 74,50. Viime syksynä heitettyyn ennätykseen jäi matkaa 2,03 metriä.
Marika Virtanen kisasi harjoitusleirimatkallaan Alavuden Töysässä heittäen N19-sarjan kilpailussa toiseksi ennätyksellään 52,70. Eroa tasaväkiseen kilpakumppaniin Kristiinankaupungin Emmanuella Koomsoniin tuli 35 senttiä. Virtanen oli tyytyväinen kauden avaukseen. Hänen mukaansa heitot olivat rentoja ja teknisesti hyviä.
Lauri Kakko palasi väliin jääneen viime vuoden jälkeen moukaririnkiin. Kakko heitti Tammelan Eerikkilän leirikilpailussa kolmanneksi ennätyksellään 48,69. Aiempi vajaat kaksi vuotta vanha ennätys koheni lähes 3,5 metrillä. Tarvasjoen Reko Tuominen ja Tammelan Jani Laakso olivat edellä.