Syke lisäsi jumppia kesälle

Vaikka korona vaimensi somerolaisten liikuttajan Someron Sykkeen toimintaa viime vuonna, niin se ei lopettanut liikettä.

Lasten ja nuorten ryhmät ovat saaneet toimia kaudella 2020–2021 muutamia taukoja lukuun ottamatta. Ryhmiä siirrettiin ulos pidettäväksi, ja kehiteltiin keinoja, miten liikkua rajoitusten mukaan turvallisesti.

Joissakin lajeissa oli haastetta pitää turvavälit; ja kontaktilajeissa olla olematta kontaktissa.

Lukujärjestystä sumplittiin. Jokaiselle arkipäivälle riitti tänä keväänä Someron Sykkeen toimintaa. Aikuisille tuntitarjontaa jouduttiin typistämään noin puoleen normaalista.

Seuran puheenjohtaja Eva-Stina Haalijoki ja ohjaajajoukko toivovat, ettei enää puhuta menneistä, vaan mennään kohti liikkuvampia aikoja.

Heillä on huoli somerolaisten kunnon rapistumisesta koronakaudella, ja etenkin ikäihmisten.

– Toivottavasti syksyllä löytyisi jälleen intoa tulla mukaan ryhmiin. Kesäksi olemme lisänneet tarjontaa. On monenlaista ryhmää, jota pidetään ulkona. Oikeastaan meidän kausi ei päätykään kevääseen, vaan jatkuu heinäkuun lopulle saakka, kertoo Haalijoki ja toivottaa joukkoon, vaikkei aiemmin Sykkeen toiminnassa mukana olisikaan ollut.

Kesällä on tarjolla esimerkiksi asahia Akustin puistossa, miesten treeniä urheilukentällä, steppilautatreeniä, poweria, lattareita ja kesäjumpparyhmä oman kunnon mukaan Kiiruun koulun kentällä. Lapsille ja nuorille on hiphoppia sekä showdancea, ja pienille, 3–6-vuotiaille lapsille leikinomaista liikuntaa ja temppuilua Kiiruun koulussa.

– Ei muuta kuin fillari parkkiin ja mukaan puistoon liikkumaan. Kunto kohenee hyvässä seurassa. Ryhmäliikunnasta saa vaihtelua päiviin. Kannattaa kokeilla, kehottaa Sari Mäki-Latikka ja vierellä komppaavat ohjaajakaverit Anna Helenius, Karoliina Käkönen ja Noora Ruohonen.

Someron Syke valitsi vuoden ohjaajaksi nassikkapainin vetäjän Aleksi Hovilan.

Vuoden ohjaaja Aleksi Hovila

Someron Syke palkitsi kauden 2020–2021 vuoden ohjaajan. 5–8-vuotiaiden nassikkapainin vetäjän Aleksi Hovilalla oli kunnia saada tunnustus.

Perusteluissa häntä kehuttiin vastuuntuntoiseksi ja innostavaksi, joka itsekin menee mukaan leikkeihin. Lasten on helppo lähestyä yhtä aikaa jämptiä ja rentoa Hovilaa. Hän suunnittelee ja kantaa päävastuun tuntien sujumisesta, mutta ei kaihda pyytää apua ja opetella uutta.

Hovilalla on kolmas vuosi meneillään Sykkeen ohjaajana. Hän kuvaa lasten kanssa toimimista toisinaan hermojaraastavaksi, mutta hyvin palkitsevaksi.

– Lapset ovat innokkaita. Hienoa nähdä kehityskaari, mikä lapsessa tapahtuu, kun hän harjoittelee uusia taitoja.

Nassikkapaini on kontaktilaji. Hovila sanoo, että korona-aikana vetäjänkin motivaatiota on koeteltu. Hän kiittää turkulaisen painiseuran Tomi Pelto-Lampolaa, joka on antanut hyviä vinkkejä.

– Ennenkin olemme tehneet paljon muutakin kuin painineet. Harjoittelemme erilaisia liikkeitä, joilla pyritään nopeaan reagointiin ja oman kehon hallintaan. Niillä parannetaan tasapainoa, liikkuvuutta ja kestävyyttä. Esimerkiksi vedetään köyttä, ryömitään kuin ravut, pyöritään, kiivetään puolapuissa ja köysissä ja leikitään polttopalloa sekä temmelletään monenmoista, esittelee Hovila nassikkapainin monipuolisuutta.

Hän sanoo näistä kaikista opituista taidoista olevan hyötyä muissa liikuntaharrastuksissa ja -lajeissa sekä myös arjessa.

– Lapsena alkanut liikuntaharrastus auttaa aikuisiällä.

– Haasteena on saada lapset liikkeelle, pois passiivisuudesta ja tietokonepelien äärestä. Mutta mikäs sen mukavampaa kuin laittaa pihapelit pystyyn kavereiden kanssa, tietää Aleksi Hovila, jonka oma laji on lapsesta saakka ollut jääkiekko.