Liipola liukasteli Splitissä

0
Henri Liipola

Teksti Aulis Tiensuu

Hienoinen pettymys jäi Henri Liipolan lopputuntemukseksi Kroatian Splitissä käydyn heittojen Euroopan Cupin moukarikilpailuista. Liipola heitti kauden parhaansa 71,17, mutta se ei lainkaan tyydyttänyt yli 75 metrin heittoihin tähyävää mörssäriä.
– Oli kenkku, liukas rinki, johon oli vaikea sopeutua. Toki se oli kaikille sama, mutta aika moni muukin siellä liukasteli, Liipola harmitteli.
Liipola paransi 11 sentillä aiempaa kauden parastaan, joka syntyi yhtä liukkaasta ringistä maaliskuisissa heittojen talvimestaruuskilpailuissa, jolloin lumi ja pakkanen liukastuttivat ringin. Splitissä B-heittoryhmässä heittänyt Liipola oli ryhmässään kolmas ja kokonaiskilpailussa 16.
Kilpailun paras oli Turkin Esref Apak tuloksella 75,99. Suomen toinen edustaja Roope Auvinen heitti myös kauden parhaansa 67,28, jolla oli ryhmässään 8. ja kokonaiskilpailussa 24.
Naisten kilpailussa entinen Suomen ennätysnainen Krista Tervo oli kahdeksas tuloksella 68,78. Puolalaiset ottivat kaksoisvoiton Malwina Koprovin ja ME-nainen Anita Włodarczykin toimesta tuloksin 72,82 ja 72,37.

Valmennus tehostunut

Seuraavaksi Henri Liipola kilpailee lauantaina Tour de Hammer -kilpailusarjan avauksessa Kankaanpäässä saaden vastaansa koko kotimaisen kärkijoukon Aaron Kankaan, Aleksi Jaakkolan ja Tuomas Seppäsen johdolla. Liipola on tulevien kisojen suhteen toiveikas.
– Viime vuoteen nähden on lisätty harjoittelun määriä. Sitä on tullut Kari Pihkasen vetämiin heittoharjoituksiin ja kovempana tehtyihin punttiharjoituksiin, kun aiemmin kovien harjoitusviikkojen jälkeen oli sellainen olo, että olisi voinut treenata vielä enemmän, Liipola kertoo.
Tuomas Rytkösen voimavalmennusohjelmilla perusvoimatkin ovat kasvaneet, vaikkei sitä heittäjän mukaan olekaan tavoiteltu.
– Rinnalleveto on nyt 190 kiloa ja takakyykky 260 kiloa. Ne tulivat ihan bonuksena. Ominaisuuksia ei ole mitenkään yritetty nostaa. Enemmänkin pyrittiin rakentamaan lajivoimaa ja taitoa, Liipola kertoo.
Liipolan mukaan uutta on psyykkisen valmennuksen mukaan tulo. Siinä apuna on ollut psykologi Tiina Röning , jonka ohjeiden mukaan pyritään erityisesti karsimaan yliyrittämistä ja sen sijasta saamaan heittoihin lisää rentoutta.
Tokion olympiaedustusta varten Liipolan pitäisi saada usean kilpailun keskiarvotulos nostettua selvästi 75 metrin paremmalle puolelle.