Menikö kaikki kuin Strömsössä?

0
Kirjoittaja kyseenalaistaa Rauhankallion ryhmäkodin lakkauttamisen.

Pula hoivapaikoista lisää Someron kaupungin vanhustenhoidon menoja tänä vuonna noin 300 000 eurolla. Minusta 300 000 on paljon rahaa ja ei ihan helppo saada mahtumaan mihinkään budjettiin, pitääkö nostaa veroja vai karsitaanko menoissa? Miten tällaiseen on jouduttu, eikö ole voitu varautua, että hoivapaikat riittäisi ja olisi edullisia?
Ymmärtääkseni on jo silloin tiedetty hoivapaikkojen riittämättömyydestä, kun Rauhankallion ryhmäkoti lakkautettiin 2018. Rauhankallion rakennus on ollut hyväkuntoinen, ja sen asukkaat ovat olleet siellä tyytyväisiä, kun lakkautuksesta tehtiin päätös. Somerolla oli jo silloin useampi ihminen jonossa tehostetun palveluasumisen paikkoihin.
Olisiko lakkautusta voinut siirtää myöhempään ajankohtaan, kunnes tiedetään, että vanhuksille riittävät hoivapaikat? Onko ollut silloin joku kallispalkkainen konsultti, joka on asiaa selvitellyt ja siltä pohjalta tehty lakkautuspäätös. Onko silloin päätetty ostaa yksityisiltä palveluja, jotka yleensä on kalliimpia kuin kunnan järjestämät palvelut, vai onko ne edullisempia? Kuka muistaa nämä sanat joulukuussa 2017, että Rauhankallion ryhmäkodin lakkauttaminen ei aiheuta mainittavaa muutosta käyttötalouteen.
Kuka uskaltaa ottaa sulan hattuunsa lakkautuspäätöksen kunniaksi, niin ja voisi kertoa nyt toukokuussa 2021 kuntavaalien kynnyksellä, että miten tässä näin kävi? Ymmärtääkseni vastustustakin oli ja haluaisinkin kuulla nyt liki neljän vuoden jälkeen niiden vastustajien mielipiteen, menikö kaikki lopulta hyvin. Vaikuttiko lakkauttaminen mainittavaa muutosta käyttötalouteen, onko nyt vanhusten hoivapaikkojen suhteen tilanne hyvä?
No, rahaa kyllä maan hallituksen suunnasta jaetaan ja on jaettu ylenpalttisesti, niin kaipa nuo menot saa niillä kuitattua, vaikkakin ne rahat on tarkoitettu koronan aiheuttamiin menoihin.
Onko samoihin aikoihin tehty usean miljoonan investointi, esimerkiksi Ruunalan teollisuusalueen rakentamiseen, tuottanut kuinka paljon kaupungin kassaan rahaa, miten on investoinnit menneet ja onko tuottoa tullut?
Jospa se Someron ”siltarumpupolitiikka” alkaa tuottaa, kunhan se valmistuu kesällä 2021. Tiedoksi että ”siltarumpupolitiikan” perimmäisenä tarkoituksena on pidetty poliitikkojen halua tulla uudelleen valituksi olemalla äänestäjilleen näkyvällä tavalla hyödyksi. Korjauksen paikallisiin oloihin toivotaan nähtävän asiaa ajaneen poliitikkojen ansiona.
Strömsössä kaikki on tosi helppoa ja kaikki onnistuu aina hyvin.

Pertti Rautiainen
eläkeläinen
Someron Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas