Mitä sovittiin ja mitä tapahtui?

0

Tätä kirjoittaessani tiistai-iltana hallituksessa on kriisi päällä puoliväliriihen myötä ja perustuslakivaliokunta vaatii EU-elpymyspaketin hyväksynnälle kahden kolmasosan määräenemmistön eduskunnassa.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen sanoi ennen Eurooppa-neuvoston sopua EU:n elpymispaketista, että ”Sellaista tilannetta ei synny, että me ottaisimme toisten olemassaolevia velkoja yhteisvastuullisesti maksettavaksi. Se ei käy.” Kuitenkin pääministeri Marin neuvotteli Suomen eduskunnan enemmistön mandaatilla Suomen mukaan sopimukseen, joka EU:n perussopimusten vastaisesti vastaa jäsenvaltioiden budjettialijäämistä, eli se jakaa niille tulonsiirtoja, kuten avustuksia, valtion maksuaseman parantamiseksi. Tukipakettia on kuvailtu kertaluonteiseksi ja se liittyisi pelkästään koronaan. Tosiasiassa kyseessä on puhdas tulonsiirto ja se avaa tien fiskaaliunioniin. Suomen maksuosuus paketista on vähintään 6,6 miljardia euroa ja siitä Suomi sai itselleen aluksi 3,2 miljardia ja tällä hetkellä enää noin 2,7 miljardia. Pahimmillaan Suomi saisi omista rahoistaan takaisin vain 1,5 miljardia euroa elvyttämiseen, jos Suomen talous elpyy muutenkin paremmin. Kaiken tämän lisäksi Suomi saisi vapailta markkinoilta puolet halvemmalla rahaa elvyttämiseen ja edes valtionvarainministeriö ei itse usko omissa laskelmissaan paketin elvyttävän Suomen taloutta. Lisäksi neuvotteluissa yhtäaikaa neuvoteltu Suomen tulevien vuosien EU-jäsenmaksu tulee nousemaan entisestään.
Suomi on selvinnyt kiitettävästi covid-19 -pandemian hoidosta, josta suurin kiittäminen on suomalaisia itsessään. Kiitosta voidaan antaa myös istuvalle hallitukselle, mutta isoja virheitäkin on tehty. Rajat vuotavat edelleen, eikä vieläkään ole säädetty pakkotestausta ja karanteenia maahan tuleville. Lisäksi pääministeri Marin lupasi kriisin alussa, että ”autamme suomalaiset yritykset, suomalaiset ihmiset tämän akuutin kriisin yli” ja ”emme halua ottaa riskiä siitä että Suomessa yrityksiä menee isolta osin nurin”. Kuitenkin musiikki- ja tapahtuma-alan, freelancerit ja matkailu- ja ravintola-alan yritykset ja työpaikat jätettiin melkein täysin heitteille ja yksin. Näiden toimialojen elinkeinon harjoittaminen on ollut koronan ja rajoitusten takia lähes pysähdyksissä. Ennakoivat toimet rajoilla olisi voinut pelastaa myös nämä alat ja koko Suomen isolta kärsimykseltä.
Perustuslakivaliokunta vaatii elpymispaketin kansalliselle hyväksynnälle kahden kolmasosan määräenemmistön eduskunnassa, koska kyseessä on merkittävä toimivallan siirto EU:lle. Kokoomus on viime kesästä saakka valittanut, että paketti on huonosti neuvoteltu ja teki asiasta jopa oman välikysymyksen. Nyt kun tilaisuus vaikuttamiseen aukesi, niin kokoomuksella ei olekaan enää mitään mielipidettä asiaan ja aikoo äänestää tyhjää yhdestä Suomen historian suurimmista päätöksistä.

Matias Mäkinen
Someron Perussuomalaiset