Saga Salminen hymyilee onnellisena. Tällä viikolla varmistui, että hän saa valkolakin. Viime viikolla hän suoritti musiikkiopiston viimeisen tutkinnon. 19-vuotissyntymäpäiväkin ajoittui samaan syssyyn.
Olo on kuitenkin samalla hieman outo.
– Tähän asti on ollut selvää, mitä tekee ja mitä on edessä. Ensimmäistä kertaa näin ei ole. Nyt pitäisi aloitella omaa elämää, toteaa Salminen.
Hän on haarukoinut, mitä haluaisi lähteä opiskelemaan.
– Päättäminen on vaikeaa, kun ei ole yhtä tiettyä, josta olisin haaveillut lapsesta saakka.
Saga Salmista kiinnostaa ihmisten vuorovaikutus ja miksi ihminen käyttäytyy kuten käyttäytyy.
– Ei niinkään se, miten pahoinvoivat mielenterveyspotilaat hoidetaan, vaan miten ihmisten hyvinvointia voi tukea, ylläpitää ja edistää. Olisi mielenkiintoista suuntautua työ- ja organisaatiopuolelle, pohdiskelee tuleva ylioppilas.
Hän haki lukemaan psykologiaa. Ensimmäisellä sijalla on Helsingin yliopisto, sitten järjestyksessä Turun, Tampereen, Jyväskylän ja Oulun yliopistot sekä viimeisenä Turun oikeustieteellinen.
Psykologian pääsykokeet ovat ensi viikolla Turussa, mutta vielä ei ole varmistunut, onnistuuko sisäänpääsy yliopistoon lukion ja ylioppilastodistuksen turvin.
– Ei kannattaisi ihan huvikseen mennä pääsykokeisiin, jos ei ole varma, mitä haluaa opiskella, kun on nuo ensikertalaiskiintiöt sun muut. Mutta en voi tietää, onko psykologia mun juttuni. Jos pääsen sisälle, ja sitten lopetankin sen? Mutta on tässä aikaa löytää se juuri oikea. Kyllä se lopulta valkenee. Olen toiveikkain mielin.
Salminen kirjoitti kahdeksan ainetta. Tänä keväänä hän urakoi kuusi koetta: äidinkielen, englannin, ruotsin, pitkän matematiikan, psykologian ja yhteiskuntaopin. Viime syksynä tuli kirjoitettua biologia ja maantiede.
– Kun en oikein tiennyt, mitä haluan jatkolta, niin kirjoitin vähän kaikenlaista. Kehottivat jotkut ottamaan vielä fysiikan ja kemiankin, mutta kun tekniikka ei kiinnosta enkä hae lääketiedettä opiskelemaan, niin en ottanut niitä aineita ohjelmaani.
Kirjoitukset menivät hyvin. Papereissa on viisi laudaturia, kaksi eximia cum laude approbaturia ja yksi magna cum laude approbatur. Laudaturit hän sai äidinkielestä, ruotsista, biologiasta, maantieteestä ja yhteiskuntaopista, eximiat pitkästä matematiikasta ja psykologiasta sekä magnan englannista.
– Olen tosi tyytyväinen. Olisin ollut vähempäänkin tyytyväinen, hymyilee nuori nainen.
Koulunkäynti on sujunut.
– Olen lukenut läpi lukion, valmistautunut kurssikokeisiin. Siksi niin monen aineen kirjoittaminen onnistui, kun on hyvä pohja rakennettuna.
Korona-aika toi lukio-opintoihin useaan otteeseen etäopiskelua.
– Etäopiskelu ei ollut minulle katastrofi, mutta helpompi on kysyä luokassa opettajalta kuin verkossa.
– Onneksi me sentään saimme juhlia vanhojen tanssit ja karonkat, jotka ovat Someron lukion tosi hienot perinteet. Penkkaritkin saatiin sumplittua lopulta vappuaattona.
Saga Salminen kehuu uutta koulurakennusta ja Someron lukiota. On suuri etu, että pienessä joukossa kaikki tuntevat toisensa.
– Opettajat ihan oikeasti tietävät meidän tarpeet. Tukiopetusta saa, jos tarvitsee.
Kiitoksen saa myös oma ikäluokka.
– Meitä on ollut tiivis ja kiva porukka, hyvä fiilis.
Musiikki on ollut tärkeä osa Saga Salmisen elämää. Hän on opiskellut pianonsoittoa ekaluokkalaisesta asti ja ollut Somerniemen musiikkiteatterissa yksivuotiaasta. Tämän kesän näytelmässä hän ei ole mukana.
– Ajattelin minä musiikistakin ammattia, mutta mukavampi pitää se kivana harrastuksena. Musiikki on vastapainoa kaikelle muulle.
Ylioppilasjuhlaa Salmisen perhe viettää 5.6. perhepiirissä ja muutamin kattauksin.
– Nyt keväällä on ylioppilasjuhlan oikea hetki. Kurja, etteivät paikalle koululle pääse edes lähimmät. Olisi kiva, että äiti olisi nähnyt, että minä pääsin ihan oikeasti ylioppilaaksi, tokaisee Saga Salminen, jonka perheeseen kuuluu äiti Marja, isä Kai, isosisko Silja ja isoveli Sauli.