Paikallisväriä kärkitaistelussa

0
Voittaja Samu Valarannan tyylinäyte.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Someron keilahallissa heitettiin viime sunnuntaina vuoden toisen keilailun erikoiskilpailun finaali. Valtin Somerolainen -kisan huipennuksessa nähtiin kuusi somerolaiskeilaajaa.
Valtin Somerolainen keilattiin karsintakierroksista lähtien erilaisella kilpailujärjestelmällä kuin aiemmin Somerolla käydyt valtakunnalliset erikoiskilpailut.
Karsinnassa paremmuusjärjestys muodostui kahden yhteenlasketun kolmen heittosarjan tuloksesta ja loppukilpailuun kelpuutettiin peräti 18 parasta heittäjää.
Sunnuntain finaalissa heittäjiä oli viisitoista, kun kolme mukaan selviytynyttä, heidän joukossaan Someron Keilaajien Timo Toivonen, oli estynyt saapumasta paikalle.

Risto Nikkanen (vas.) sijoittui Someron viimeisimmässä keilafinaalissa toiseksi ja Immo Pulkkinen oli neljäs.

Pulkkinen nakutteli komean tuloksen

Loppukilpailussa heittäjät lähtivät kolmessa ryhmässä tavoittelemaan kuutta jaossa ollutta paikkaa varsinaisille finaalikierroksille. Karsinnan viimeisinä läpäisseille oli tarjolla vain yksi finaalipaikka, keskiryhmälle kaksi ja viimeiseksi heittäneelle kärkiporukalle kolme paikkaa.
Ensimmäisessä erässä euralainen huippukeilaaja, Turun Palloseuraa edustava Samu Valaranta, oli omaa aivan luokkaansa, napaten finaalipaikan päivän selvästi parhaalla kolmen sarjan tuloksella (740 pistettä). SomKe:n Harri Paikkari jäi tässä erässä hyvästä tuloksestaan (655) huolimatta kolmanneksi.
Kakkoserässä nähtiin toinen seitsemänsadan pisteen ylitys, josta vastasi SomKe:n Immo Pulkkinen (702). Hänen lisäkseen jatkoon eteni lahtelaisseura Valtin Teemu Asplund (694), joten somerolaisten Olli Lehtisen (638) ja Pekka Mannin (555) taival Valtin Somerolaisessa katkesi tähän vaiheeseen.
Kolmannessa erässä Risto Nikkanen jatkoi Someron Keilaajien vahvaa panosta ottamalla ykköstilan mainiolla tuloksella (689). Forssan Bowling Clubin somerolaisheittäjä Miika Lavikainen (512) jäi erässä viidenneksi.

Nikkaselta kelpo vastus voittajalle

Pitkän kilpailupäivän päätteeksi kärkikuusikko ratkoi paremmuutensa niin sanotuilla round robin -kierroksilla, eli parikilpailuina heittäjä heittäjää vastaan. Lopputulokseen ynnättiin viiden heittosarjan yhteistulos ja jokaisesta parikisaosion voitosta lohjenneet 30 pistettä.
Valaranta jatkoi tarkkaa tykitystään 240 pisteen sarjakeskiarvolla ja voitti neljä viidestä kaksinkamppailustaan. Näin hänen voittonsa ensimmäistä kertaa käydyssä Valtin Somerolaisessa sinetöityi yhteispistein 1 320 (1200+120).
Tiukimmin euralaista haastoi Risto Nikkanen, joka paukutteli neljä päälle kahdensadan pisteen sarjaa ja otti Valarannan tavoin neljä voittoa kilpailuparistaan. Nikkasen yhteispisteet (18 pisteen tasoituksella/sarja) olivat 1 157 ja 120 pinnan bonuksilla kokonaistulokseksi muodostui 1 277.
Muut neljä finalistia kävivät erittäin tiukan kamppailun seuraavista sijoista. Karsintakierroksilla loistanut Lohjan Rännimestareiden Kari Kuparinen otti lopulta kolmossijan round robin -bonustensa turvin.
Immo Pulkkinen sijoittui tasaisessa pistevertailussa neljänneksi, ennen samassa ryppäässä ”maalin tulleita” Teemu Asplundia ja Aleksi Virtasta.

Asplund jälleen maksimitulokseen

Ilman tasoitushyvityksiä kilpaillut mestariluokan keilaaja Asplund jäi finaalin kolmella ensimmäisellä kierroksella alle kahdensadan pisteen tuloksiin, mutta räväytti niiden perään kahdentoista peräkkäisen kaadon sarjan, eli täydet 300 pistettä.
Pikaisen laskutoimituksen jälkeen Asplund havaitsi maksimituloksen olleen hänen keilailu-uransa 27. ja toinen Someron keilahallissa syntynyt.
Kaikkiaan Somerolla on alkuvuoden aikana tehty jo kuusi kolmesatasta ja niiden yhteismäärä on noussut 44:ään. Samu Valaranta sekä Rännimestareiden Matti Juselius ovat nakutelleet 300-sarjan Somerolla kolmesti, Asplund ja seitsemän muuta heittäjää kahdesti.
Kaksikymmentäkaksi keilaajaa on Someron radoilla onnistunut kolmesatasen kasaamisessa kertaalleen, heidän joukossaan oman paikkakunnan nelikko Kari Kulta, Jukka-Pekka Virtanen, Ari Puosi ja Pekka Manni.

Valtin Somerolainen, loppukilpailu Someron keilahallissa:

1) Samu Valaranta TPS 1320 pistettä (1200/tulos + 120/voittobonukset), 2) Risto Nikkanen SomKe 1277 (1157 + 120), 3) Kari Kuparinen RäMe 1161 (1071 + 90), 4) Immo Pulkkinen SomKe 1130 (1070 + 60), Teemu Asplund Valtti 1118 (1088 + 30), 6) Aleksi Virtanen Alfa BC 1107 (1077 + 30).

Alkukilpailu (3 sarjaa): Valaranta 740 (erävoittajana jatkoon), Pulkkinen 702 (erävoittajana jatkoon), Asplund 694 (erän 2. sijalta jatkoon), Nikkanen 689 (erävoittajana jatkoon), Jaakko Rantala FSB 689, Kuparinen 682 (erän 2. sijalta jatkoon), Virtanen 666 (erän 3. sijalta jatkoon)… Harri Paikkari SomKe 655 (erän 3.), Olli Lehtinen SomKe (erän 3.), Pekka Manni SomKe 555 (erän 5.) ja Miika Lavikainen FBC 512 (erän 5.).

Finaalipäivänä kilpailemassa 15 heittäjää, karsintakierroksilla 94.

Teemu Asplund latasi täyden kolmensadan pisteen sarjan toistamiseen Somerolla.