Päiväkerhossa viihtyy 50 lasta

0
Kerhoon mennessä kukin kiinnittää puuhun oman pöllönsä. Kuvassa Valtteri Saari (vas.), Emmi Korvenoja, Mada Mäkelä, Amanda Aaltonen, Lyyli Pelto-Lampola ja Iiris Juote.

Peräti 50 lasta viihtyy ahkerasti Someron seurakunnan päiväkerhoissa, joissa käydään kerran viikossa. Mitä kerhossa sitten tehdään?
– Leikitään, vastaa Anneli Juote.
– Mennään piiriin ja askarrellaan, kertoo Iiris Juote.
– Kerhonalle tuo tavaraa, paljastaa Amanda Aaltonen.
– Sen laatikossa on kuvia ja papereita, lisää Emmi Korvenoja .
– Ja sitten me saadaan tarra, hän muistaa.
– Syödään, se on parasta, sanoo Jussi Honko.
– Mun pikkusisko täyttää muuten neljä vuotta, hän lisää.
– Mennään kirjastoon, ja sinne pitää laittaa valo, selittää Lyyli Pelto-Lampola ja tarkoittaa kerhotilan nurkassa olevaa kirjahyllyä ja nojatuolia.
– Kynttilähetki, hihkaisee Valtteri Saari.
– Silloin rakennetaan alttari ja lauletaan Jumalan kämmenellä, lisää Lyyli Pelto-Lampola.
– Sitten kädet ristitään, muistaa Amanda Aaltonen.

Päiväkerhoja pidetään tiistaista perjantaihin. Ryhmiä on viisi ja ne on jaettu iän mukaan 3–5-vuotiaille lapsille. Lisäksi on perhekerho, jonne pääsevät kaikki lapset vanhempineen. 3-vuotiaiden kerho kestää 1,5 tuntia, vanhempien kaksi tai kolme.
Ilmoittautuminen ensi syksyn kerhoihon alkaa keskiviikkona 12.5. ja kerhot loppukesästä, viikolla 35.
Syksyllä olisi tarkoitus pitää tiistaina perhekerho ja iltapäivällä 4-5 vuotiaiden kerho. 5-vuotiaiden päiväkerho on keskiviikkona. 3-vuotiaat kokoontuvat torstaina aamupäivällä ja 4-vuotiaat iltapäivällä. Perjantaina pidetään sisarusryhmä 3-5-vuotiaille.
– Syksyn kerhoaikoja ei ole kuitenkaan kiveenhakattu, vaan niistä voidaan vielä neuvotella vanhempien kanssa, sanoo Johanna Teräväinen.
Tänä keväänä kausi päättyy 26.5. Kevätpolkuun.
– Sinne voi tulla koko perhe. Meillä on seurakuntakeskuksen pihapiirissä erilaisia rasteja ja viimeisenä etappina kirkko, kertoo Kirsi Härme.
Kerhoja on nyt pystytty nyt pitämään koko vuosi.
– Viime keväänä jouduimme lopettamaan kesken koronarajoitusten vuoksi, harmittelee Teräväinen.
– Nyt on oltu ihan omalla porukalla kerhoissa, vanhemmatkaan eivät ole saaneet tulla sisään. Lapset otetaan ulkoa sisälle ja lähtiessä puetaan ja palautetaan ulos. Kaikki ovat pysyneet tosi hyvin terveinä, ja lapset ovat käyneet ahkerasti kerhossa, lisää Härme.
Koolla olevan 5-vuotiaitten kerhon lasten kasvoilla paistaa ilo. Jokaiseen puuhaan lähdetään innolla mukaan. Tottuneesti käydään myös hakemassa käsidesiä ja pesemässä käsiä.
– Rutiinit ovat lapsille tärkeitä, sanoo Härme.
Syksyllä on kuitenkin luvassa joitakin muutoksia. Koska viisivuotiaiden maksuton varhaiskasvatus Somerolla päättyy, on seurakunnan päiväkerho varautunut ottamaan mukaan toimintaan useammankin sen ikäluokan lapsen.
Varhaiskasvatusta seurakunnassa syksyllä tekevät Kirsi Härme, Johanna Teräväinen ja Asta Haukioja.
– Eli koronasta huolimatta kyllä täällä seurakunnassa on elämää ja toimintaa. Tervetuloa mukaan, toivottelee Härme.