Pitkästä aikaa rytisee

0

Yksi kesän varmoista merkeistä on ukkonen.
Suomessa suurin osa ukkosista esiintyy toukokuusta syyskuuhun. Näiden kuukausien aikana ukkostaa jossakin päin maata noin satana päivänä.
Somerolla rytisi ja sähköt välkkyivät pitkästä aikaa viime viikolla. Suomen kamaralle tämän kevään ensiukkosissa iski vajaa tuhat salamaa. Vaikka harva pelkää ukkosta, on salama kuitenkin yksi vaarallisimmista Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä. Salama tappaa Suomessa keskimäärin yhden ihmisen joka toinen vuosi.
Ilmatieteen laitokselta muistutetaan, että vaikka useimmiten salamoiden näkee leiskuvan ja jyrinän kuuluvan hieman kauempana, seuraava salama voi huonolla tuurilla iskeä juuri omalle kohdalle.
Salamalta suojautumisessa sääntö numero yksi on muistaa, ettei sen esiintymistä voi estää eikä iskukohdetta voi tietää etukäteen.
Salama valitsee juuri ennen maakontaktia helpoimman reitin maahan. Jos kyseisellä hetkellä ja paikassa ihminen on helpoin reitti, salama iskee ihmiseen.
Etenkin ulkona tulisi ukkosella välttää paikkoja, joissa ihminen on erottuvin kohde ympäristöstä. Hyvää suojaa tuovat rakennukset sekä metallikoriset ajoneuvot. Sisällä kannattaa pysyä loitolla esineistä, joilla on yhteys talon ulkopuolelle. Sähkölaitteet tulisi ottaa irti sähköverkosta.