Sami Päivärinta kotiutui MM-kisoista Somerolle karanteeniin – mitä nyt suunnitelmissa?

0
Sami Päivärinta MM-kisoissa 2021.

Teksti Juha Laakso

Sami Päivärinta saa hengähtää muutaman päivän kotonaan Somerolla, kunnes hän taas suuntaa kohti Raumaa ja jääkiekkoilijan arkea.
Koronarajoitukset karanteeneineen ja muine varotoimineen ovat jo toista vuotta hankaloittaneet myös urheilijanuorukaisten elämää. Juuri tällä hetkellä Päivärinta ei kuitenkaan pane pientä rauhoittumisen hetkeä pahakseen.
– Lauantaina palasimme maajoukkueen kanssa MM-kisamatkalta ja tulin suoraan lentokentältä tänne Somerolle. Täällä on nyt vietettävä muutama päivä karanteenissa, ennen kuin voin taas lähteä ihmisten ilmoille, neljän viikon kuluttua 18 vuotta täyttävä Someron Pallon kasvatti selvittää.
– Pieni loma on tässä kohdin kyllä ihan paikallaan. Sen verran kiireinen kevät on ollut, että pitkään aikaan en ollut ehtinytkään Somerolla poikkeamaan.

”Tosi siisti reissu!”

Päivärinta ja muut ”Pikkuleijonat” viettivät ikimuistoiset kaksi ja puoliviikkoa pelimatkalla Yhdysvaltain Texasissa. Ohjelmassa oli pääsääntöisesti vuonna 2003 syntyneistä pelaajista kootun maajoukkueen ensimmäinen maailmanmestaruusturnaus.
– Tuloksellisesti kisat päättyivät meidän osaltamme pieneen pettymykseen, kun emme saavuttaneet sitä, mitä lähdimme hakemaan. Muilta osin matka oli kyllä sellainen ”kerran elämässä” -kokemus; kaiken kaikkiaan tosi siisti reissu!
Suomen osalta MM-kisat etenivät pitkään suotuisasti ja joukkue saavutti ensimmäisenä etappinaan olleen välieräpaikan. Sitten tuli täpärä maalin tappio Venäjälle ja seuraavan päivän pronssiottelussa kunnon kylvetys toiselta naapurimaalta, Ruotsilta.
Heti pronssipelin alkuminuuteilla Päivärinnalla oli tilaisuus laatia otteluun toteutuneesta poikkeava käsikirjoitus. Alivoimapelin luottopelaaja livahti oman joukkueen jäähyn aikana läpiajoon ja sai harhautettua ruotsalaisvahdin ulos torjuntatilanteesta.
– Ei olisi tarvinnut tehdä enää muuta kuin laittaa kiekko maaliin, mutta tolppaanhan se ohjaukseni osui, Päivärinta muistelee.

Maalitehoissa parantamisen varaa

Juuri maalitehojen vähyys oli oikeastaan ainoa asia mikä somerolaisjunioria jäi henkilökohtaisella tasolla hieman kismittämään.
– Tekopaikkoja tuli monissa otteluissa, mutta tulokset jäivät vähän vaisuiksi. Tuo on muutenkin se osa-alue, jota minun on pelaamisessani kehitettävä jatkossa paremmaksi.
MM-turnauksen kaikki kolme tehopistettään keskushyökkääjänä pelaava Päivärinta saalisti ottelussa Saksaa vastaan. Läpiajosta syntyi maali ja kahdesti hän alusti mallikkailla syötöillään viimeistelypaikat ketjukumppaneilleen.
Välieräpelissä Päivärinta palkittiin Suomen joukkueen parhaana pelaajana. Muistoksi hän sai poikkeuksellisen näyttävän palkinnon, puiselle jalustalle kiinnitetyn hopeoidun cowboy-saappaan.
– Olin vähän yllättänyt, kun palkinto osui omalle kohdalle. Komeahan se on ja saa nyt ainakin toistaiseksi jäädä tänne Someron kotiin, yhtenä seitsemästä suomalaispelaajasta kyseisen harvinaisuuden kotimaahan kiikuttanut Päivärinta naurahtaa.

Ura ja opinnot jatkuvat Raumalla

MM-kisamatka huipensi SoPa-kasvatin hienon kauden, jonka aikana hän pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä Suomen mestaruutta. Sen Päivärinta saavutti Rauman Lukon alle 20-vuotiaiden liigajoukkueen johtavana pelaajana.
Päivärinnalla on nyt takanaan kolme Raumalla vietettyä kautta ja jatkoa seuraa.
– Lukko halusi käyttää sopimukseeni sisältyneet optiovuodet, joten kaksi seuraavaakin kautta olen mukana heidän organisaatiossaan. Tällä viikolla liityn mukaan nuorten joukkueen harjoitusryhmään ja varmaan vasta lähempänä uuden pelikauden alkua tarkentuu, että jatkanko pelejä nuorten kanssa vai mahdollisesti jollakin miesten sarjatasolla.
Ikänsä puolesta Päivärinta lukeutuu siihen pelaajaryhmään, josta Pohjois-Amerikan ammattilaissarja NHL:n seuroilla on tulevana kesänä ensimmäistä kertaa mahdollisuus tehdä pelaajavarauksia.
– Odotukseni mahdollisen varauksen suhteen ovat tässä vaiheessa hyvin maltillisia. Alustavia kyselyjä suuntaani on muutamien seurojen suunnalta tehty, mutta se ei käytännössä takaa vielä mitään.
Lähimmän parin vuoden ajalle Päivärinnalla on joka tapauksessa selkeät suunnitelmat: Kehittyminen koko ajan paremmaksi jääkiekkoilijaksi ja lukio-opintojen saattaminen päätökseen.