Somerolle perustettiin eläinapuyhdistys

0

Somerolle on perustettu Someron Eläinapuyhdistys. Se pyrkii edistämään eläinten hyvää hoitoa sekä eläinsuojelutyötä ja vastustaa eläinten rääkkäystä sekä kaltoinkohtelua.

– Tiedossa on, että Someron alueella eniten eläinsuojelun resursseja kuluttavat kodittomat kissat. Täällä on populaatiokissoja, mutta myös yksittäisiä hylättyjä kissoja ilmoitetaan säännöllisesti, kertoo puheenjohtaja Janna Tyni.

– Kissakriisiä ei olisi, jos ihmiset leikkauttaisivat kissansa, hän huomauttaa.

– Talteenotetut kissat hoidetaan aluksi sijaiskodeissa, oissa ne totutetaan elämään tavallista kotikissan elämään. Sen jälkeen kissalle etsitään vastuullinen koti.

Tällä hetkellä yhdistyksellä on muutama sijaiskoti, mutta lisää kaivataan. Tähän mennessä vapaaehtoiset ovat kuljettaneet kissoja muiden eläinsuojeluyhdistysten hoiviin.

– Kun saamme tuloja, voimme ottaa kissoja myös omiin sijaiskoteihimme.

Talteenotetut kissat käytetään aina eläinlääkärissä.

– Rokotusten, tarkastusten ja testien lisäksi saatetaan tarvita lääkitystä. Myös esimerkiksi kissojen leikkaus, sirutus ja rokotus maksavat, samoin hoitotarvikkeet, ruuat ja matolääkkeet, kertoo yhdistyksen varapuheenjohtaja Tarja Mannervuori.

Juuri startannut yhdistys kaipaakin kipeästi rahaa ja on aloittanut saman tien varojenkeruun.

Sen lisäksi, että Someron Eläinapuyhdistys auttaa eläimiä ja vastustaa eläinrääkkäystä, se haluaa opastaa, kouluttaa ja valistaa niin lemmikkien omistajia kuin muitakin ihmisiä.

– Haluamme opastaa lemmikkien omistajia hyvään eläinten pitoon sekä pitää koulutus- ja valistustilaisuuksia tai erilaisia muita tapahtumia, kertoo puheenjohtaja Janna Tyni.

– Tavoitteena on myös tukea vähävaraisia lemmikkien omistajia sekä siruttaa ja leikata lemmikkejä.

Yhteistyötä tehdään tiiviisti muiden eläinten hyvinvoinnista huolehtivien tahojen kanssa, kuten löytöeläinkodin, kaupungineläinlääkärien, valvontaeläinlääkärin, viranomaisten ja muiden eläinsuojeluyhdistysten kanssa.

Tietoa yhdistyksestä löytyy Instagram- ja Facebook-sivuilta.

– Meille on lisäksi tulossa omat nettisivut, jotka toteuttaa vapaaehtoinen tekijä yhdistyksen toiminnan tukemiseksi, kertoo Tyni.

Eläinapuyhdistyksen perustivat Janna Tynin ja Tarja Mannervuoren lisäksi hallituksen jäsenet Pekka Mannervuori, Katja Rae-virta ja Noora Tunnela.

Jäseniä on jo nyt yli kymmenen ja uudet ovat hallituksen mukaan enemmän kuin tervetulleita.

– Meille voi tulla joko varsinaiseksi jäseneksi, kannatusjäseneksi tai yhteisökannatusjäseneksi. Yhdistystä tukeneet yritykset saavat nimensä ja logonsa halutessaan yhdistyksen nettisivuille näkyville. Yhdistyksen kunniajäsenyyden voi saada henkilö, joka on huomattavasti edistänyt ja tukenut yhdistyksen toimintaa.

Yhdistys yrittää hankkia varoja myös Salon Secondhandmarketissa olevan kirpputoripöydän avulla.

– Joulun alla on perinteisesti Someron Tokmannilla ollut eläinten ruoka- ja tarvikekeräys. Sillä on saatu kodittomille kissoille ruokaa ja kissanhiekkaa, mutta myös vähävaraisille lemmikkien omistajille eläintenruoka-apuja. Niiden jakamisesta on huolehtinut Someron seurakunnan diakonia.

Tällä hetkellä Someron Eläinapu kerää lahjoituksia tililleen.

– Keräyksen tuotot käytetään ensisijaisesti yhdistyksen huostassa olevien kodittomien kissojen eläinlääkärikuluihin.

– Sen lisäksi rahaa tarvitaan yhdistyksen huostassa olevien kodittomien kissojen hoitoon liittyvien tarvikkeiden hankintaan, kertoo Tyni.

Keräys aloitettiin vappuna ja se päättyy heinäkuun lopussa. Yhdistyksen toiminta perustuu täysin vapaaehtoistyöhön ja keräysten tuotot menevät kokonaan kissojen hyväksi.

Keräystili:FI21 5434 0820 1439 44, viesti: Keräys
(keräyslupa RA/2021/567)

Yhteystietoja Someron eläinsuojelutahot

Someron Eläinapuyhdistys: someronelainapu@gmail.com, Janna Tyni 040 717 6971, Tarja Mannervuori 0400 901 383
löytöeläinkoti: Mia ja Pasi Satamo 0505529968 (klo 10–18), omatassu@gmail.com
kaupungineläinlääkärit: Mia Borg 044 7791 295 (sijaisena tällä hetkellä Mikael Haapalehto), Kati Moilanen 044 7791 296
Forssan Hyvinvointiyhtymän valvontaeläinlääkäri Veera Hovila 040 630 0077, veera.hovila@fshky.fi