Tehostetun palveluasumisen paikkapula tuo lisälaskun kaupungille

0
Tervaskanto

Tehostetun palveluasumisen paikkojen puute on jatkunut jo pitkään. Tällä hetkellä jonossa on 10 somerolaista. Kuusi heistä odottaa vuodeosastolla tai Mäntykodissa ja neljä kotonaan kotihoidon turvin.

Vuodeosastolla hoitopäivä maksaa runsaat 200 euroa ja kunnan omassa tehostetun palveluasumisen yksikössä 117 euroa.

Perusturvajohtaja Marjaana Sorokin kertoo, että viime syksynä tilanne oli vielä pahempi. Silloin jonossa oli parisenkymmentä ikäihmistä. Jonoa saatiin purettua pikku hiljaa parempaan suuntaan.

– Tilanne elää koko ajan, esimerkiksi viime viikolla jonossa oli 13 henkilöä. Mutta selvää on, että tänne tarvitaan mitä pikimmiten uusi tehostetun palveluasumisen yksikkö, selvittää perusturvajohtaja.

Someron ulkopuolelta hoivapaikka on nyt hankittuna 12:lle, kun kotikunnasta sitä ei ole ollut tarjolla. Sorokin muistuttaa, ettei ketään pakoteta ottamaan paikkaa muualta.

Hoivapaikka oman kunnan ulkopuolella yksityisessä hoivakodissa maksaa noin 10–15 prosenttia enemmän kuin kotikaupungin hoivakodissa. Someron kaupungille syntyy vuodessa noin 300 000 euron ylimääräiset kustannukset ulkopuolelta ostetuista hoivapaikoista. Osaan siitä ollaan budjetissa varauduttu.

– Jos tilanne jatkuu tällaisena, loppuvuodesta tulee painetta lisämäärärahalle, arvioi Marjaana Sorokin.

– Tulevien parin vuoden hoidettavien määrää on vaikea arvioida, ja samoin siihen kuluvia kustannuksia. Mutta tehostetun palveluasumisen paikkojen tarve tulee kyllä kasvamaan.

Perusturvajohtaja toivoo, että Somerolle saataisiin myös kevyemmän palvelun asumisvaihtoehtoja vanhuksille, eli hoivapaikkoja kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen välille. Sairaalatielle vanhusten rivitalojen remontointi seniorikampukseksi on yksi esimerkki yhteisöllisestä ja turvallisesta asumisvaihtoehdosta.

Keskustan valtuustoryhmä kyseli maanantai-illan valtuuston kokouksessa tehostetun palveluasumisen paikkatilanteesta ja hinnasta. Valtuutetut saivat ajantasaiset tiedot ja vastaukset perusturvajohtajalta.