Turha tyrkyttää

0

Eilen vietetiin sananvapauden päivää. Perustuslain turvaama sananvapaus takaa kansalaisille oikeuden ilmaista itseään ja vastaanottaa tietoa.
Yksi sananvapauteen liittyvä seikka tuntuu paikoin unohtuneen. Sananvapauteen kuuluu aina myös vastuu. Jokainen sanankäyttäjä vastaa viestistään viime kädessä jopa oikeudessa, mikäli lain sallimat rajat ylittyvät.
Vastuun unohtaminen koskee eritoten sosiaalista mediaa.
Journalismiin kuuluu olennaisesti eettinen harkinta siitä, mitä kannattaa julkaista.
Esimerkiksi Somero-lehden tekstaripalstalle on turha tyrkyttää jonkun ihmisen tai tahon solvaamista. Rakentava kritiikki on eri asia, jota soisi tulevan enemmänkin. Valitettavasti useat viestit (jotka päätyvät siis roskakoriin) ovat suoraan sanoen puhdasta v…tuilua.
Sekin kummastuttaa, miksi jonkin asian ihmettely pitää pukea niin ilkeään sävyyn. Toimitus selvittää jatkuvasti vastauksia tekstareihin, joissa jotakin asiaa kummastellaan, mutta toivoisi, että viestit kirjoitettaisiin jo alunperin asialliseen sävyyn.
Vastuullinen media pyrkii aina tarkistamaan tietonsa mahdollisimman hyvin. Jos virheitä sattuu, ne korjataan. Saman käytännön soisi leviävän muuallekin.