Mielenterveystoimisto sijoitetaan tilalle

Someron työväenyhdistyksen omistama huoneisto, Juttutupa, Jukolan kiinteistön alakerrassa on ollut vähällä käytöllä.

Työväenyhdistys on kokoustanut siellä kaksi kertaa kuukaudessa. Jäsenistö on järjestänyt juhlia. Siellä on pidetty vaalitilaisuuksia, jonkin verran myös koulutustilaisuuksia, ja muut tahot kokouksia ja tapahtumia. Eläkkeensaajien ryhmät ovat kokoontuneet Juttutupaan. Kiertävät kauppiaat ovat pitäneet sitä myyntipisteenään.

– Käyttöä olisi pitänyt olla kuitenkin paljon enemmän, toteaa työväenyhdistyksen puheenjohtaja Antti Kotti.

Hän sanoo vähällä käytöllä olevan oman toimitilan olevan kohtuuttoman iso rasitus pienen yhdistyksen taloudelle. Yhtiövastike on kova ja remonttiakin pitäisi tehdä.

– Onhan se iso asia luopua meitä yhdistävästä omasta tilasta, kotipesästä. Sinne on ollut helppo kokoontua, vain mennä paikalle, kertoo Kotti noin 117 neliön tiloista, joissa on kokoussali, keittiö ja eteinen.

Kauppa ajoittuu vaalien alle. Silloin Juttutuvalla on ollut eniten käyttöä, kun ehdokkaat sekä työväenyhdistysläiset ovat pitäneet sitä tukikohtanaan.

Kotti sanoo, että Somerolta kyllä löytyy kokoontumispaikkoja.

– Voimme pitää kokouksia tai tilaisuuksia vaikka valtuustosalissa tai kahviloissa. Meillä ei ole aikomusta hankkia työväenyhdistykselle lähitulevaisuudessa uutta omaa tilaa. Katsotaan sitten, mikä tilanne on tuonnempana.

Someron työväenyhdistyksen johtokunta on hyväksynyt kaupan. Yhdistyksen yleisen kokouksen on päätettävä asiasta. Siunaus tulee saada myös SDP:n puolue-elimiltä.

Jukolan kiinteistö sijaitsee tontilla, jossa aiemmin oli Someron työväentalo. Rakennus purettiin 1987 ja uusi Jukola, pääasiassa nuorisotiloiksi tarkoitettu rakennus, valmistui 1988. Siitä työväenyhdistys hankki katutasosta huoneiston, Juttutuvan.

Kaupunki sijoittaa Juttuvan huoneistoon mielenterveystoimiston. Ennen siirtoa tiloissa pitää tehdä remonttia.

Mielenterveystoimisto toimi ennen koronapandemiaa terveyskeskuksen vieressä Jonkkalassa. Sinne perustettiin hengitystieinfektioiden poliklinikka. Mielenterveystoimisto joutui muuttamaan Sairaalatien rivitaloasuntoihin. Tilat ovat olleet epäsopivat mielenterveystoiminnalle.

Jukolan kiinteistössä sijaitsee kaupungin kuntouttavaa toimintaa, Ecotekolan kädentaitojen pajoja ja tuotteiden myymälä, nuorisoneuvola, A-klinikan palveluja, elokuvateatteri BioJukola, hieroja ja tilitoimisto.

Huoneiston kauppahinta on 44 000 euroa. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että kuluvan vuoden talousarvion investointiohjelmaan myönnettäisiin 40 000 euron lisämääräraha osakkeiden hankintaan.