Varsinais-Suomen Vuoden kylä haussa

0
Kultela on valittu Somerolta Vuoden kyläksi 2006. Nyt kyläläiset ovat pystyttäneet tienvarteen neulegraffitinäyttelyn.

Varsinais-Suomen Kylät ry yhteistyökumppaneineen etsii jälleen uutta Varsinais-Suomen vuoden kylää. Teemana on tänä vuonna Taitava kylä.
– Etsimme siis kylää, joka voi väittää olevansa erityisen hyvä jossain kylätoiminnan osa-alueessa – tai vaikka useammassakin. Taitavuutta voi olla vaikkapa kylän eri-ikäisten asukkaiden mukaan saaminen, jonkin tapahtuman järjestäminen, yhteistyö kunnan kanssa, kylän maiseman tai kylätalon ylläpito, paikallisen kulttuurin hyödyntäminen tai jokin ihan muu asia. Kylä kenties tunnetaan juuri tästä taidostaan, se on jopa profiloitunut sen kautta, ohjeistaa kyläasiamies Tauno Linkoranta.
Keskeisiä kysymyksiä ovat muun muassa, että millaisia taitoja kylän toimintaan liittyy ja miten niitä välitetään eteenpäin, millaista yhteistyötä kylällä tehdään yhdistysten kesken ja ulospäin, miten suunnitelmallista toiminta on tai miten kylä on hoitanut viestinnän.
Vuoden kylä -valinta on osunut Somerolle kahdesti: 2006 Kutela ja 2009 Häntälä.
Vapaamuotoiseen hakemukseen tulee kuvailla kylä (asukasmäärä, sijainti, alueen yhdistykset ja muut keskeiset toimijat yms.) sekä kertoa kylän toiminnasta. Kyse on nimenomaan kylien – ei vain kyläyhdistysten – kilpailusta eli kaikkien kylän yhdistysten, seurojen ja järjestöjen toiminta huomioidaan. Kyläkilpailuraati tutustuu hakemusten perusteella muutamiin kyliin paikan päällä ilmeisesti kesäkuussa.
Hakemukset lähetetään Varsinais-Suomen kyläasiamiehelle 1.6. mennessä, tauno.linkoranta@vskylat.fi.
Varsinais-Suomen vuoden kylä palkitaan maakunnallisen kylätoimintapäivän yhteydessä Salon Hajalassa. Koronan vuoksi päivää ja toteutusta ei tässä vaiheessa ole vielä lyöty lukkoon.