Someron lukion abiturientit juhlistivat penkinpainajaisia, lukio-opetuksen päättymistä vappuaattona.

Abit saatiin lähtemään mallikkaasti huhtikuisessa säässä. Kuuluipa useastakin suusta, että kevät on parempi penkkarien ajankohta kuin helmikuu, jolloin alkaa abien lukuloma. Nyt saattoi riemuita siitäkin, että ylioppilaskirjoitukset ovat ohi.

– Me ollaan niin ansaittu nää. On ollut rankkaa käydä koulua, on ollut kieltoja ja siirtoja eikä ole saanut kokoontua koronarajoitusten takia. Penkkarit on palkinto meille, hihkaisi abiturientti Sofia Toivonen smurffivaatteissaan.

– Vaikka juhlinta on nyt hieman erilaista ja rajoitettua, niin näistä tuli ihan kivat meidän penkkarit. Me olemme vikaa kertaa yhdessä järjestämässä, jatkoi Toivonen.

– On aurinkoista, kevättä rinnassa ja mennään kesää kohti, tuumasi vieressä Hilda Tammi.

Lukion abiturienttien penkkarit ovat siirtyneet koronarajoitusten vuoksi. Somerolla päätettiin, että ne pidetään vappuaattona, juhlitaan iloiten, mutta ei päättömästi.

Juhlinta poikkesi normaalista koulun käytävillä pyrähtelystä.

Pihamaalla lukion kolmoset järjestivät leikkimielisiä kilpailuja heitä nuoremmille. Tarkan aikataulun mukaan pihalla oli kerrallaan yksi luokka-aste, ja jokainen ryhmä omalla alueellaan. Ensin kirmasivat maskeissaan seiskaluokkalaiset, sitten kasiluokat, ysiluokat, lukion ykköset ja viimeiseksi lukion toisen luokan opiskelijat.

Alma Ali-Yrkkö ja Valtteri Kaase Sutsisatsaan lumoissa.

Nuoret saivat tanssia Fröbelin Palikoiden Sutsisatsia ja arvata montako makaronia on lasipurkissa. Yksi luokan oppilaista käärittiin muovikelmuun, ja toinen yritti sokkona päästää luokkatoverinsa pinteestä. Muut saivat antaa suullisia neuvoja, mutta eivät koskea eivätkä muuten auttaa.

Abit Nea Kytöluoto, Aino Ojala, Leevi Jaakkola ja Kalle Kotikoski näyttävät mallia, miten Sutsisatsia tanssitaan. Peukalot pystyyn, kyynärpäät taa, polvet yhteen, peppu pystyyn, leuka eteen ja kieli ulos.

Lupa penkkareihin tuli niin myöhään, että vaatetus oli ehkä hieman maltillisempaa kuin helmikuisissa penkkareissa, mutta nähtiin joukossa esimerkiksi nunnia, dinosaurus, pingviini, klovni, maanviljelijä, smurffi, merirosvo, Nuuska Muikkunen ja Peppi Pitkätossu. Oli mukana jätesäkkiinkin pukeutuneita.

– Nämä on ehkä hieman erilaiset penkkarit, mutta ihanaa, että me saatiin pitää nämä. Penkkarit kuuluu lukioon. Oikeastaan oli hauskaa tulla takaisin kouluun, kun kirjoitukset ovat ohi, kertoivat tuntojaan abiturientit Emmi Teräväinen, Aino Rajala, Sanni Luukkala ja Ainoliisa Pettersson.

Ääntä lähti, kun abit pörisivät odottaessaan, että 8 A saisi suoritettua kelmusta irtautumistehtävän. Oskari Vähämäki oli paketoituna.

Kuorma-auton lavalle abit asettuivat hieman ennen puoltapäivää, kuten normaaleinakin vuosina. He kävivät näyttäytymässä myös Joensuun ja Kirkonmäen kouluilla.


Ajelun jälkeen he katselivat valtuustosalissa abivideon. Yllätyksenä oli pillimehu- ja munkkitarjoilu.

Lukion rehtori Merja Klemola on tyytyväinen, että nuoret saivat penkkarinsa, vaikka ne hieman erilaiset olivatkin.

Vanhojen tanssien päivä pysyy ennakoidussa

Someron lukio yrittää järjestää vanhojen tanssit, kuten oli aiemmin sovittu eli 21.5. Ne on nyt siirretty pariin otteeseen.

– Kakkoset eivät halunneet siirtää tansseja enää ensi syksyyn, kun ylioppilaskirjoitukset tulevat silloin jo vastaan. Heistä on hyvä saada tanssit nyt alta pois. Siten he voivat valmistautua ja keskittyä rauhassa syksyn ylioppilaskirjoituksiin, kertoo rehtori.

Nuoret toivovat, että tansseja seuraamaan pääsisi jonkin verran yleisöäkin.

– Yksi suunnitelma on, että täysi vanhojen joukko, eli 32 paria esittää yhdessä tanssit aamulla koululaisten koko porukalle. Sen jälkeen parimäärä jaetaan joko kahtia tai kolmeen osaan. Yksi ryhmä kerrallaan esittää tanssit ja paikalle pääsee heidän läheisiään, kertoo Klemola.

Lakkiaisten juhlintatapa vielä auki

Yleinen korona-ajan ohje kevään lakkiaisiin on, että paikalle saapuvat vain uudet ylioppilaat.

Somerolla halutaan pitää juhlava tilaisuus kevään uusille ylioppilaille. Onko se sitten juhla, jossa on yleisöä vai ainoastaan koulun väkeä, on vielä päättämättä. Juhla muotoutuu koronapandemiatilanteen mukaan.

– Meillä Somerolla on tällä hetkellä hyvä tilanne koronan suhteen. Toiveissa on, että lakkiaisissa saisi olla paikalla pieni yleisö. Se voisi olla kaksi henkeä ylioppilasta kohden. Yleisön kanssa juhla olisi monitoimitalolla. Ja jos ei ole yleisöä, niin sitten olemme koululla. Siellä on myös live-esityksiä, kyllä ylioppilaat ovat kunnon juhlan ansainneet, sanoo Merja Klemola.