Vuonna 1991: Esakalliolla tanssitaan kesäperjantaisin

0
- Kyllähän tanssien pyörittämisessä on kiinni, mutta yrittänyttä ei laiteta, sanoo Matti Oksanen.

Somero-lehti 30.4.1991

Someron Esa aloittaa tanssien järjestämisen Esakalliolla pitkän tauon jälkeen. Ensimmäisen kerran laitetaan jalalla koreasti helluntaiaattona 17.5.

– Yleisön pyynnöstä, vastaa Matti Oksanen Someron Esasta, kun häneltä kysyy, miksi Esa ryhtyi kovaan urakkaan.

– Toivotaan, että somerolaiset ottavat annin omakseen.

Tanssit jatkuvat joka perjantai-ilta juhannukseen saakka. Pieni toivon kipinä on, että lavalle saataisiin myös nuorten yhtyeitä kesä-heinäkuussa keskiviikkoiltaisin.

Esakalliota kunnostettiin tulevaa kesää varten lauantaina. Kevään mittaan talkooporukka hyörii pensselit ja vasarat kourissa ehostamassa tanssilavaa ja sen ympäristöä.

Lavan sisätilat, lähinnä seinät ja buffetti, saavat pintaansa maalia. Ikkunamuovit uusitaan. Valoisampaa ilmettä yritetään luoda maalaamalla sisäkatto valkoiseksi. Lisäksi rakennetaan naisille uusi ulkokäymälä.

Ensimmäisenä esiintyjänä helluntaiaattona on viime vuoden tangokuningas Jouni Raitio. Kesän aikana ovat tanssittamassa muun muassa Anna Hanski, Kirsi Kirstua, Ari Klem, Jaana Lammi ja Raimo Piipponen.

Matti Oksanen kertoo, että jonkinlainen mahdollisuus on, että kesä-heinäkuun aikana saataisiin kuulla nuorten huippuyhtyeitä keskiviikkoiltaisin.

– Forssalainen ohjelmatoimisto on kiinnostunut vuokraamaan tilaa tällaiseen toimintaan, mutta asia on vielä täysin avoin.

Someron Esa päätti tanssien järjestämisestä jo viime kesänä.

– Silloin pidettiin muutamat tanssit ja ihmisiä tuli 150-200. Tuumimme, että miksi emme voisi yrittää. Katsotaan, miten homma lähtee pyörimään, ja se on hyvin paljon yleisöstä kiinni.

– Toisaalta meillä on hyväkuntoinen lava. Se seisoisi tyhjän panttina ja siitä olisi kuluja ilman käyttöäkin.

Esakallio on rakennettu 1960-luvun puolivälissä ja se eli kulta-aikaansa 1960- ja 1970-luvun taitteessa. 1970-luvun loppupuolella vietettiin jo hiljaisempia aikoja ja sitten tanssitoiminta lopahtikin.

– Kai siinä loppui vetäjien mielenkiinto ja yleisönkin innostus, otaksuu Oksanen.

Hän uskoo, että nyt on meneillään uusi tanssi-innostuksen aika. Moni tanssilava herää uudelleen henkiin.

Tanssilavatoiminnan pyörittämiseen tarvitaan talkoohenkeä, jota Oksasen mukaan löytyy Someron Esasta. Esakallion tansseissa hommaa tulee hoitamaan viitisenkymmentä esalaista. Yksiin tansseihin tarvitaan järjestysmiehiä 17 ja sen lisäksi lipunmyyjät, buffetin ja ulkokioskin pitäjät.