Yli puolet somerolaisista on jo rokotettu – Nyt määrät tulevat hiipumaan

0
Rokotteita ei jatkossa tule Somerolle, kuten tähän asti.

Jo yli puolet somerolaisista, 50,7 prosenttia on saanut koronarokotteen ensimmäisen annoksen.

Kyseessä on merkittävä virstanpylväs, sillä Somero oli niiden seitsemän kunnan joukossa Suomessa, jotka yli puolikkaaseen ensimmäisenä ylsivät.

Vastaavan terveydenhoitajan Kati Tuomisto-Lundbergin iloa saavutuksesta himmentää se, että vastaisuudessa rokotusmäärät tulevat todella laskemaan.

– Ikäviä uutisia on tulossa. Rokotusmäärien laskemista me olemme täällä harmistelleet.

– Kun isot tehosterokote-erät alkavat pyöriä, niin viikoittaiset uusien rokotettavien määrät tulevat pienenemään aivan merkityksellisesti.

Tehosterokotuksia on jo tehty pienissä määrin. Palveluasumisen väki on tehosterokotettu.

– Tällä viikolla massatehostuksia ei monarilla vielä ole, mutta ensi viikolla ne alkavat pyöriä. Silloin meillä on antaa ensimmäiseen rokotukseen enää 90 aikaa. Ero on iso, kun parhaimpana viikkona pystyttiin antamaan 700, Tuomisto-Lundberg vertaa.

– Määrät tippuvat todella paljon.

Somerolla terveydenhuolto on tähän asti pidetty siinä uskossa, että määrät kasvavat, peräti huomattavasti.

– Todennäköisesti tässä vaikuttaa se, että rokotteita jyvitetään yksityiselle puolelle. Se vaikuttaa kuntiin tuleviin määriin. Yksityiset isot lääkäriasemat ovat aloittaneet rokotukset työterveyshuollossa. Mutta ne etenevät ikäluokittain samassa tahdissa kuin julkisellakin puolella.

Tällä on isompi vaikutus väkirikkaisiin kuntiin. Someron ikäjakauma ja työpaikkarakenne aiheuttavat sen, että tänne ei niitä rokotuksia tule.

– Haastavaa on tämä suunnittelu ja haastavaa on se, että aikoja ei pystytä sähköiseen ajanvaraukseen avaamaan kun viikko tai kaksi kerrallaan. Tulevista rokotemääristä ei tule enempää tietoja.

– Rokotejunan piti puksuttaa tasaisesti; näin meille on moneen kertaan sanottu. Mutta näin ei siinä käynyt.

Salon surkea tautililanne on poikinut Somerolle joitakin altistumisia. Tartuntoja ei ole tullut vielä. Somerolaiset ovat olleet onneksi varovaisia.

– Mutta näytteenotossa ihmiset käyvät tosi kiitettävästi, matalalla kynnyksellä ja pienillä oireilla, kuten pitää tullakin. Se on ymmärretty.

– Monen näköistä flunssaa pyörii tällä hetkellä. Eilisellekin päivälle oli 40–50 testiaikaa.