Autokulta ja viisi uutta teosta matkaa Ollilasta Iisalmen koivukujalle

0
Ant-Wuorisen teos Autokulta lähtee ihailtavaksi ulkona pidettävään näyttelyyn Iisalmeen.

Kuvanveistäjä Anna-Kaisa Ant-Wuorinen on mukana biennaalissa koivukujalla Iisalmessa. Veistotaiteen näyttelyn nimi on Ihmisen osa.

Ant-Wuorinen vie sinne Autokullan sekä viisi uutta kivihiilestä, puusta ja keramiikasta tehtyä teostaan.

– Minua kiinnostaa eri materiaalien sisältöön tuoma vaikutus. Kivihiilet ovat peräisin tyttäreni talosta, mihin niitä oli jäänyt säkeittäin lämmitysjärjestelmän muuttamisen yhteydessä, kertoo taiteilija uudesta aluevaltauksestaan, jonka teknisestä haastavuudesta hän pitää.

Ant-Wuorinen työstää teoksia ateljeellaan entisellä Ollilan koululla ja sen pihamaalla.

Kultelassa järjestettiin yli 20 vuotta sitten parina kesänä kansainvälinen keramiikkasymposium, johon kutsuttiin yksi ei-keraamikko/kuvanveistäjä.

– Silloin sain tutustua ensi kertaa keramiikan tekoon, mitä en sen koommin ole tehnyt. Lieneekö Someron vaikutusta, että nyt palasin siihen tekniikkaan, pohtii Ant-Wuorinen.

Hän kehuu Someron taitavien keraamikkojen kaartia.

– Minulla oli ilo saada loistavaa opetusta Pirjo Lautiaiselta , jotta pystyin toteuttamaan ideani. Hän pitää kesäisin kursseja myös Kivimeijerillä.

Iisalmen kaupunki järjestää joka kesä Pohjoismaiden pisimmällä koivukujalla veistosnäyttelyn. Joka toinen vuosi on iisalmelaissyntyisen taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkosen kuratoima ammattitaiteilijoiden näyttely ja joka toinen vuosi esillä on paikallisten harrastajataiteilijoiden teoksia.

Koivukujalla on toimintaa näyttelyn aikaan, mutta myös pitkin vuotta. Ant-Wuorisen mielestä järjestelmä on mainio.

– Taide aktivoi toimimaan ja inspiroi muutakin tekemistä. Ei voi tietää, mitä kaikkea siitä kumpuaa. Paikalliset yritykset osallistuvat lahjoittamalla teosmateriaaleja. Esimerkiksi talvisin ihmiset ovat tehneet sinne lumiukkoja ja -veistoksia.

Ulkoilmanäyttelyssä koronapandemiakaan ei haittaa.

– Korona-aikana on suuri riski pitää gallerianäyttelyjä, koska kävijöitä ja siis potentiaalisia ostajia on paljon vähemmän tai ei ollenkaan.

Anna-Kaisa Ant-Wuorisen veistoksia oli ulkomailla esillä edellisen kerran viime vuoden lopulla.

– Työt saivat matkata Latviaan, mutta minä en. Rajoittaahan se, kun ei itse pääse kokoamaan paikan päälle. Kun taiteilija ei itse ole kokomassa, on valittava esille pienempiä ja perinteisempiä installaatioita.

Taiteen myynnin lisäksi näyttelyissä taiteilija tapaa muita taiteilijoita, ja sieltä avautuu mahdollisuuksia uusille näyttelyille.

– Veistotaiteen näyttely Ihmisen osa avoinna 1.7.–8.8.2021 Iisalmessa Euroopan pisimmällä koivukujalla. Mukana taiteilijat Jouni Airaksinen, Anna-Kaisa Ant-Wuorinen, parivaljakko Andy Best ja Merja Puustinen, Aaron Heino, Kaarina Kaikkonen, Marjukka Korhonen, Panu Rytkönen, Heimo Suntio ja Nora Tapper.