Ihastuttava kortti- ja julistesarja Somerosta– Kuvissa esiintyvät pääraitti, Häntälän notkot ja punainen lumme

0

Paikalliset ylpeyden aiheet Somerosta esittäytyvät tuoreessa julistesarjassa. Niiden toteutuksissa Kerkolasta kotoisin oleva ja Häntälässä asuva kuvittaja Mari Oksanen tuo esille syvän kotiseuturakkautensa Someroon.

Sarja koostuu kolmesta julisteesta, joiden aiheet ovat Häntälän notkot, Punaiset lumpeet ja Joensuuntie yöaikaan.

Yhteistyössä kuvittajan kanssa sekä työn tilaajana on ollut Someron kirjakauppa Somerkirja. Julistesarja syntyi Somerkirjan Anna Hurran mukaan ajatuksesta esitellä ja nostaa oman paikkakunnan ylpeyksiä esiin uudella tavalla.

– Somerolla on paljon tarjottavaa, mutta arjen kiireessä kaunis luonto ja nähtävyydet muuttuvat helposti itsestäänselvyyksiksi. Näiden julisteiden kautta haluamme jakaa kotiseudun ilosanomaa kaikille, Anna Hurra maalaa mielikuvaa.

Mari Oksanen: Häntälän notkot

Julisteiden aihe- ja toteutussuunnittelusta vastaa Mari Oksasen kanssa yhteistyössä suunnittelija Antti Tuominen.

Antti Tuomisen mukaan kuvitus valikoitui julisteiden tekotavaksi, koska valokuva ei aina ole paras välittämään haluttua mielikuvaa tai tunnelmaa. Kuvitus on keino paeta realismin asettamia rajoja.

– Julisteiden lähtökohdaksi otimme klassiset, nostalgiset matkailumainokset, joissa kohteet romantisoidaan eksoottisiksi, jopa unenomaisiksi paikoiksi, Antti Tuominen esittelee.

Valmiit ja viimeistellyt kuvitukset ovat Oksasen kynästä. Ne on piirretty ensin käsin musteella, ja väritetty sen jälkeen digitaalisesti tietokoneella.

– Ihailen menneiden vuosikymmenten taidokkaita kuvituksia ja vanhojen painotekniikoiden tuottamia eläviä pintoja. Tätä nostalgisen lämmintä henkeä halusin yhdistää omaan tyyliini näissä julistekuvituksissa, Mari Oksanen selvittää työtapaansa.

Tämä kolmikko on toisilleen tuttu jo partioajoilta: Anna Hurra, Antti Tuominen ja Mari Oksanen esittelevät tuoreita julisteita Häntälän kauniissa notkomaisemissa. Ne ovat tärkeä osa laajempaa kokonaisuutta, Rekijokilaaksoa.

Kolmikko Hurra–Oksanen–Tuominen ovat tunteneet toisensa partioajoista asti. Hurra ja Tuominen ovat sisaruksia Somerolta. Oksanenkin on täältä.

– Olimme jo ennakkoon miettineet Antin kanssa sitä, mitä kaikkea Somerolta olisi ammennettavaa. Sellaista, jota olisi ihanan helppo saada tuotteistettua, saada kotiseututuotteita. Meidän jutusteluistamme tämä lähti, Anna Hurra kertaa.

– Mari on huipputaitava, ja haluttiin tehdä kaikki paikallisesti. Se oli yksi, iso arvo koko hommassa, mainostoimistoista kannuksensa hankkinut ja Turun Taideakatemiassa opiskellut Antti Tuominen jatkaa.

Mari Oksanen kertoo Antti Tuomisella olleen valmiina ajatuksia konseptista – tehdä vintage-tyyliset matkailujulisteet, vanhan ajan nostalgiset matkailumainokset. Sellaisia, joita on ennen muinoinkin tehty. Aiheet he miettivät yhdessä.

Mari Oksanen on opiskellut graafista suunnittelua ja valmistunut Metropoliasta. Viime aikoina hän on piirtänyt myös joulu- ja muita postikortteja, joita on muun muassa Karton valikoimissa kirjakaupassa.

Nostalgista iltatunnelmaa Joensuuntieltä. Mari Oksanen piirsi Somerosta hienon vanhojen matkailujulisteiden sarjan.

Erityisesti piirros Joensuuntien iltaelämästä on hurmaava. Traktori ajaa kuunvalon loisteessa, lintujen parveillessa taivaalla. Sarjan ”urbaanimpi” kuva.

– Palloteltiin ideoita, joista tulisi hyvä sarja. Kolme erilaista julistetta, jotka muodostaisivat yhtenäisen kokonaisuuden, ”ihan notkon laidalla” asuva Mari Oksanen selittää.

Notkokuvassa on keltaisia kulleroita ja kiurunkannuksia. Niitä, joita myös notkojen harvinaiset apolloperhoset tarvitsevat ympärilleen. Purppurainen kiurunkannus on apolloperhostoukkien ravintokasvi.

Lisäksi mukana on kevätesikoita. Aurinkoinen kevätpäivä – ajatus jostakin paikasta – ehkä Satumaasta.

Mari Oksanen: Punaiset lumpeet

Somero-aiheiset julisteet ja postikortit ovat yksinoikeudella myynnissä Someron kirjakaupassa ja verkkokaupassa. Kaikki tuotteet ovat lähituotantoa ja painettu Somerolla, postikortit, A3-julisteet ja isot 50×70 sentin julisteet. Painatuksen teki somerolaisyritys AHT-painopalvelut.