Koronarajoitukset ovat pitäneet tanssilavat kiinni viime syksystä. Juhannuksena Someron lavat avautuivat; Esakallio päästi lattialle juhannusaattona ja Ämyri juhannuspäivänä.

Ämyrin lavaisäntä Marko Sirro hykerteli, kun väkeä alkoi virrata sisään. Esakallion lavaisäntä Hannu Heikkilä huokasi: Vihdoinkin!

– Oli ihan hyvin väkeä, suurin piirtein tuhannen paikkeilla. Se on melkein sama kuin ennen koronaa, juhannuksena 2019, arvioi Sirro Ämyrin tanssikansan määrää.

Heikkilä laskee, että Esakalliolla joukkoa olisi ollut suurin piirtein hyvän perjantaitanssi-illan verran. Ja väkeä tuli kauempaakin, esimerkiksi pääkaupunkiseudulta.

– Mutta ei nyt ollut niin monia esiintyjiä kuin yleensä juhannuksena, joten ihan hyvä tulos. Meillä oli aikamoinen kiire saada järjestettyä esiintyjät paikalle, kun ei ollut varmuutta, voiko tansseja pitää vai ei, kertoo Hannu Heikkilä.

Puhelimet soivat ahkeraan ja viestejä napsahteli ennen tansseja. Kyselyjä tuli, onko tansseja ja keitä ovat artistit ja yhtyeet.

Tunnelmaa Marko Sirro kuvaa lämpimäksi.

– Ihmiset olivat iloisia. Kaikki meni hyvin. Kukaan ei rutissut turhista, eikä tapellut, hymyilee Sirro.

Sekä Esakallion että Ämyrin lavaisännällä on suuret odotukset kesältä.

Kumpikin arveli, että kansalla on pitkä aika tanssittomuutta, joten kyllä väki varmaan lähtee liikkeelle ja lavoille. Toisaalta saattaa joku vielä olla pelokas hakemaan tanssiin ja mennä liki tuntemattomia.

– Viime kesänä katselin, että kyllä yleensä ne, jotka tulivat porukalla sisään, lähtivät portista ulos myös samojen kanssa. Eli korona-aikana liikutaan pareittain ja tutussa porukassa; ei niinkään lähdetä yksin tansseihin, toteaa Sirro.

Esakalliolla alkavat tällä viikolla keskiviikkoiset iltapäivätanssit ja Ämyrillä torstai-illan naistentanssit sekä lauantain tanssi-illat. Esakalliolla perjantaitanssit starttaavat vasta elokuun 6. päivä.

– Meillä on heinäkuussa kiivas tahti: paljon erikoisiltoja ja vielä Herra Satumaa ja Laulava Taksikuski -musiikkinäytelmän esityksiä. Katsoimme, että se riittää, selvittää Heikkilä Esakalliolta.

Ensi viikolla Esakalliolla on keskiviikon 7.7. erikoisillan esiintyjinä Olavi Uusivirta ja Aukusti Koivisto. Seuraavalla viikolla 14.7. on Arttu Wiskari ja Kari Luoto Band ja torstaina 15.7. Irina ja Jore Marjanta.

– Eli ihan oikeat Suviheinäviikot meidän osalta, toteaa Heikkilä.

Tanssipaikoilla ei ole erityisiä koronarajoituksia asiakasmäärissä eikä etäisyyksissä. Käsidesiä on tarjolla useammassa pisteessä.

– Kasvomaskia ei tarvitse käyttää, mutta THL:n suositus se on. Pitää muistaa, ettei korona ole vielä mihinkään hävinnyt. Se on vaan laantunut, sanoo Sirro.