Kai Merilä julkaisi englanninkielistä aikuisrokkia

0

Viihdetoimittaja Kai Merilä ei ole musarintamalla uusi tulokas. Keikkakokemusta laulajana ja soittajana on kertynyt reippaasti yli 40 vuotta. Merilä on myös säveltänyt ja sanoittanut iskelmäkappaleita muun muassa Juhamatin, Janne Hurmeen ja Turkka Malin levyille.
– Joskus 1990-luvulla mun tekemät parit iskelmät nousivat valtakunnan radioiden soittolistojen ykkös- ja kakkospaikoille. Se oli teostotulollisesti silloin melkoinen lottovoitto köyhälle asuntovelalliselle freelancerille, Merilä muistelee.
Sooloartistina Kaitsu lauloi MTV3:n 1995 julkaisemalla kokoelmalevyllä kappaleet Unessain ja Taas tunnen sen. Kokoelmalevy tehtiin tv-laulukisan Kiitoradan finalistien suorituksista. Kilpailu oli eräänlainen Idols-laulukisan esiaste.
Alkukilpailuun ilmoittautui liki 3000 hakijaa kasettihaulla, josta karsittiin mukaan 12 esitystä. Finaalissa oli jäljellä kuusi televisioyleisön äänestämää esiintyjää. Kaitsu oli nimekkäässä seurassa, sillä kilpakumppaneina oli muun muassa sittemmin tähtikaartiin nousseet Nylon Beat -duo ja Anna Eriksson.
Kaksi vuotta myöhemmin Merilä voitti MTV3:n 40-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyn tv-laulukisan Juhlatähti.
– Mun biisi oli idealtaan aika baddingmainen. Kun Rauli Somerjoki aikoinaan fiilasi ja höyläsi, oli oma kappaleeni nimeltään Maalaan aitaa. Käsityöläisiä kaikki tyynni, Merilä naurahtaa.
Voitto olisi tuonut Merilälle runsaasti keikkoja ja levysopimuksenkin, mutta rokkiin vannova somerolaismusikantti ei lämmennyt iskelmätyylille.
– Kyllä niitä iskelmiä oli kiva tehdä, mutta ei minusta itsestäni saisi iskelmälaulajaa lekallakaan.

Keikkailun korkeakoulussa Ruotsissa

Vuosina 1988–1990 Merilä lauloi myös tukholmalaisen Hiroshima -heviyhtyeen jäänteille kasatussa Wild Child -bilebändissä Ruotsissa.
– Se oli mulle keikkailun korkeakoulu. Esiinnyttiin välillä seitsemän kertaa viikossa ravintoloissa, prätkäklubeilla ja pimeissä yökerhoissa. Jossain oli aina bileet.
Tultuaan takaisin Suomeen Merilä opiskeli päätoimittajaisänsä jalanjäljissä itselleen ammatin journalismin parista. Musiikki on kuitenkin kulkenut aina miehen elämässä mukana.
– Mulle musa on henkireikä ja tietynlainen elämäntapa. Hamaan loppuun saakka.

Kappale oli vaimolle 25-vuotishääpäivälahja

Merilän uusin sinkkubiisi on englanninkielistä melodista pop-rockia ja nimeltään Do you still love me. Musiikillisiksi esikuvikseen hän listaa muiden muassa Bon Jovin, Whitesnaken ja Rainbown.
– Nyt oli aika tehdä oma nostalginen aikatrippi 1980-luvulle, jolloin tehtiin mielestäni parasta melodista rokkia. Tein kyseisen kappaleen alkujaan vaimolleni Sarille 25-vuotishääpäivälahjaksi akustisella kitaralla soitellen.
– Sitten sen kuuli musiikin somerolaissyntyinen monitaituri Ilkka Kylmäniemi ja homma karkasi käsistä. Tehtiin muhkea bändiversio. Viimeisen silauksen studioäänityksissä biisiin antoi Euroviisuvoittaja Lordin ex-rumpali Kita, eli Astalan Sampsa.
Kappaleen sanoituksen punainen lanka on pitkässä parisuhteessa.
– Uskon, että moni kaltaiseni pitkässä avioliitossa oleva henkilö miettii varmasti jossain vaiheessa elämää, että rakastaakohan tuo kumppani minua vielä. Biisi on ylistys kestävälle rakkaudelle ja kasarirockin kulta-ajalle. Ei siinä sen kummempaa, Merilä kertoilee.

Video kuvattiin somerolaisessa soitinliikkeessä Power Soundissa.

Musavideo kuvattiin somerolaisessa soitinliikkeessä

Kappaleen tultua masteroinnista Finnvoxilta nälkä kasvoi jälleen ja seuraava askel oli musiikkivideon tekeminen. Tuotannosta vastasi somerolaiset sukujuuret omaava Tomi Salakari (Videotuote).
Bändissä musavideolla soittavat kitaroita Ilkka Kylmäniemi ja Juha Ruohonen ja koskettimia Kaarle Hovila, rumpuja paukuttaa Vesa Mattila ja bassoa taituroi Mika Lepistö. Merilä on bändinsä laulaja. Toinen kitaristi Juha Ruohonen laulaa taustoja.
– Basisti on ainoa bändiläisistä, joka ei asu tai jolla ei ole juuria Somerolle. Videokin kuvattiin Ilmosen Topin luotsaamassa paikallisessa Power Sound -soitinliikkeessä, joten voisi sanoa, että kyseessä on lähestulkoon somerolainen musatuote, Merilä kiteyttää.

Kai Merilä