Katsomon käyttö sallittiin rajoitetusti – Käyttökielto tarkoittaa jo sisämaan myrskyä

0
Katsomo on taas käytettävissä katon jäykisteiden lisäämisen jälkeen.

Urheilukentän katsomoa saa jälleen käyttää. Nyt puhutaan rajoitetusta käytöstä.

– Huomioidaan tuulikuormat. Kun tuuli 10 minuutin keskiarvona ylittää nopeuden 18 metriä sekunnissa (m/s), niin käyttökielto on edelleen voimassa, tilakeskuksen päällikkö Jari Kauppi kertoo.

Käyttö on siis sallittua, kun tuulen nopeus on alle 18 m/s. Puuskittaista tuulta ei huomioida.

– Se on seurausta siitä, että kattorakenteita vahvistettiin jäykistyksillä. Aikaisemman Raksantin raportin mukaan raja oli 16 m/s.

Kauppi huomauttaa, että 18 m/s puhaltava keskiarvotuuli on sisämaassa jo myrsky.

– Sellaisella tuulennopeudella ei paljon keihästä heitetä taikka harrasteta muutakaan yleisurheilua. Silloin puhutaan jo todella voimakkaasta tuulesta.

Aiemmin vallinneen käyttökiellon asetti tekninen lautakunta. Jäykisteiden ja Raksantin rakennesuunnittelijan uusimman lausunnon jälkeen tekninen toimi pystyi tekemään päätöksen helpotuksesta ja rajoitetusta käytöstä.

Vapaa-aikapäällikkö Saija Ahola lähetti urheiluseuroille viestin, jossa hän tiedotti katsomon rajoitetusta käytöstä. Hän laittoi mukaan nettilinkin kirjaston katolla olevaan sääasemaan, josta tuulen nopeutta voi seurata. Myös muista sääpalveluista voi asiaa katsoa.

Sääasema on Kiiruun koulun sinne järjestämä. Se on ollut käytössä syyskuusta 2016 asti ja antaa yksityiskohtaista tietoa paikallisesta säätilasta.

– Tekninen toimi on luovuttanut tilan sivistyksen/liikunnan hallintaan. He puolestaan luovuttavat tiloja seuraavalle taholle. Me olemme antaneet kriteerit, ja edellytämme, että niitä noudatetaan, Jari Kauppi huomauttaa.

Tuulen seuranta on Saija Aholan kirjeen mukaan toiminnan järjestäjän tehtävä. Toiminta on keskeytettävä tuulilukeman ylittyessä.

Alunperin katsomo laitettiin käyttökieltoon joulukuussa 2020. Sen jälkeen tekninen lautakunta valtuutti tilahallinnon toteuttamaan 7.5. päivätyn raportin korjaustoimia noin 7 000 eurolla siinä laajuudessa, että katsomorakennusta voidaan ottaa rajatusti käyttöön.