Keskustalla analysoinnin paikka

0
Keskustan vaalivalvojaisissa Esakalliolla oli vaitonaista, sillä puolueen kannatus putosi melkoisesti Somerolla. Se tarkoitti neljän paikan menetystä tällä hetkellä istuvaan valtuustoryhmään verrattuna.

Keskustan vaalivalvojaisissa Esakalliolla oli hiljainen tunnelma. Paikalla ollut joukko kuvasi puolueensa tulosta surulliseksi ja masentavaksi.

– Pahalta näyttää, totesi nykyinen valtuutettu Mirja Rouhiainen, kun ennakkoäänet oli laskettu ja näytti paikkoja menetettävän kuusi edellisvaaleista. Sitten enää viisi ja kun vaaliliitto kristillisdemokraattien kanssa huomioitiin, niin vain neljä.

Keskustapuolueen kannatusprosentin tiedettiin siitä yleensä vielä tippuvan, kun sunnuntain vaalipäivän tulokset saadaan laskettua.

– Mutta on tuo valtakunnallinen pudotus kuitenkin pienempi kuin vaaligallupit keskustalle ennakoivat, tokaisi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen, kuntavaalien Someron ääniharava 178 äänellään.

Jani Kurvinen sanoi Someron keskustan pudotuksen noudattelevan valtakunnallista linjaa.

Keskustajoukko ihmetteli, miksei kokoomus menettänyt yhtään paikkaa.

– Meidän pudotus on hurja. Pitää sanoa, kuten edesmennyt valtiomies: Kansa on puhunut, heitti valtuutettu Riitta Ryhtä, joka uudisti paikkansa valtuustossa.

Someron Keskustan puheenjohtaja Tero Pirttilä totesi, että on vaikea sanoa, mistä kannatuksen lasku johtuu. Keskustan saama äänimäärä laski edellisistä kuntavaaleista yli 10 prosenttia. Ääniä keskusta sai nyt 1423.

– Se on analysoinnin paikka. Vaalityötä ei ole pystytty korona-aikana tekemään, mutta niin se on ollut muillakin puolueilla. Valtakunnan gallupeissa keskusta pantiin polvilleen. Meidän ehdokasmäärämme oli pienempi kuin aiempina vuosina. Lieneekö se jotain vaikuttanut, pohdiskeli Pirttilä.

Hänen oli vaikea arvioida, muuttaako vaalitulos jotenkin somerolaista päätöksentekoa.

– Se riippuu paljolti persoonista, joita valtuustoon tulee. Yhteistyötä tehdään jatkossakin ja asioita hoidetaan parhaan kyvyn mukaan, muistutti Pirttilä.

– Jos tuloksesta etsii jotain hyvää, niin valtuustoon pääsi uusia kasvoja ja nuoriakin, pohti valtuutettu Mikko Virtanen ja luetteli keskustan Minna Nikkasen ja Maria Tapion, kokoomuksen Kalle Malinin, Laura Nuotion ja Martina Ramsayn, perussuomalaisten Jaakko Salon ja kristillisdemokraattien Reima Anolinin.

Riitta Ryhtä oli iloinen, että keskustan naisten valtuustoryhmä piti pintansa. Aluksi näytti, että naisten joukko säilyy viitenä, mutta lopulta vähenikin siitä neljään. Mirja Rouhiainen ei pystynytkään uudistamaan pestiään.

– Joukkoon saatiin uusiakin, totesi Ryhtä, jonka lisäksi keskustan naisista läpi menivät Jaana Kyyrä , Minna Nikkanen ja Maria Tapio.

– Kintuille meni, että lorahti, tuumi ehdokas Raimo Rönkkö, joka sai 16 ääntä eikä päässyt kaupunginvaltuustoon.