Korvaamaton apu jo 40 vuotta

0
Jarkko Palén on 40-vuotisen työuransa aikana syönyt 10 000 lihapiirakkaa ja pelastanut monta maanviljelijää pulasta puintiaikana. Ystävät ja asiakkaat lahjoittivat hänelle traktorin merkkipäivän johdosta.

Jarkko Palénin konehuollon merkitys raskaan kaluston käyttäjille on sanoinkuvaamattoman suuri

Teksti ja kuvat Armas Töykkälä

Konehuollon yrittäjä Jarkko Palénin laaja ystäväpiiri järjesti juhlat tämän 40-vuotisen uran kunniaksi. Juhlakalu palkittiin yllätyslahjalla, joka oli Valmet 20-traktori 1950-luvulta. Lahjan hankintaan osallistui peräti 40 ystävää.

Yhden miehen merkityksen käsittämiseksi täytyy ymmärtää työkoneita ja niiden käyttäjiä. Koneet ovat isoja investointeja, joita täytyy huoltaa, jotta niiden arvo ja toimintavarmuus säilyy. Varsinkin maatalousyrittäjille kylvö- ja puintiaikaan tapahtuvat kalustorikot aiheuttavat suunnatonta stressiä.

– Turhia seisokkipäiviä ei saisi olla. Jarkolta on aina löytynyt joustavuutta koneiden saamiseksi kuntoon. Apu tulee kyllä ja aina hän vastaa puhelimeen, arkena ja pyhänä, kertovat ystävät Veikko Rantanen ja Tomi Joosela.

Yllätystraktori ajettiin huoltamon pihaan ja Jarkko Palén istahti pukille. Ensikommentti irtosi rattia väännellessä.

– Suur-Suomea kun mennään tekemään, pitäisi olla joku tämmönen, muuten Putini pysäyttää Lappeenrannassa sädepyssyllä.

Palén kiitteli lahjan antajia.

– Traktori on kyllä yllätys, että saivat koplattua salaa. Ihmettelen, ettei kukaan lörppö möläyttänyt.

Palveluhenkisyyden lisäksi iso osa Palénin suosiota on hänen valmiutensa antaa osuvia kommentteja erilaisissa tilanteissa. Hänen huumorinsa on estotonta ja suorasukaista, kuten monien asiakkaiden ja ystävienkin.

Jarkko Palénia kutsutaan kymmenentuhannen piirakan mieheksi. Titteli lukee myös teräslevyyn muotoleikatussa onnittelukortissa. Nimitys on tullut siitä, että työn kiireellisyyden vuoksi hän joutuu usein syömään ateriansa huoltoautossa. Lihapiirakan Palén on havainnut ravintoarvoiltaan parhaaksi ateriaksi työmiehelle.

– Mieti, siinähän on kaikki, liha, leipä, sinapinsiemen, tomaatti ketsupin muodossa ja kurkkusalaatti. Täysravintoa, kuten rungosta näkyy.

Kavereita yli 25 vuotta

Juhlissa vieraana ja viihdyttäjänä nähtiin viihdehahmo Aarne Tenkanen, jonka esittäjä Kai Järvinen on Jarkko Palénin ystävä yli neljännesvuosisadan takaa. Kumpikaan ei muista ensitapaamista, mutta Järvinen onnistuu kaivamaan muistoistaan yhden tapauksen yhteiseltä taipaleelta.

– Olin ollut keikalla Rantatuvalla ja pellolle Jarkon limusiinin viereen laskeutui helikopteri. Porno-Make oli sen kanssa liikkeellä. Siihen pellollehan se helikopteri jäi seisomaan ja Make jatkoi matkaa limusiinilla.

Jarkko Palénia on vaikea saada rehvastelemaan muistoillaan. Siihen hän ei sorru. Hän on laittanut traktorit etusijalle, vaikka hauskanpito olisi voinut vaatia veronsa. Ensimmäisen työpäivänsä vuonna 1981 Palén muistaa olleen raskas, sillä sitä edelsi viikon juhliminen Leningradissa.

– Elämä nuorempana oli liian vauhdikasta, mutta hyvinkin ehti korjata traktoreita. Vuodet ovat vauhtia tasoittaneet, mutta kuitenkin olisi jonkin aikaa tarkoitus jatkaa ennen kuin siirryn eläkkeelle ja uusiin kujeisiin.

Konekorjaamolle on jatkaja tiedossa. Eläkepäiviään Jarkko Palén haaveilee viettävänsä matkailuauton ratissa.