Kosonen lähelle olympiarajaa, Liipola kauden parhaaseensa

0
Silja Kososen alkukauden vahva vire on osoittanut, etteivät haaveet olympiaedustuksesta jo uran tässä vaiheessa ole lainkaan ylimitoitettuja.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen:

Jo perinteeksi muodostunut moukarinheiton somerolainen kilpailukauden avaustapahtuma, Säästöpankin kevätheitot, järjestettiin urheilukentällä. Paikalla oli lajin kotimainen parhaimmisto miltei kokonaisuudessaan.

Kutsumattomana vieraana urheilukentän yllä viipyili myös saderintama, joka rankimmilleen äityessään keskeytti kilpailusuoritukset pariksikymmeneksi minuutiksi.

Sadekuurojen lomassa saatiin joka tapauksessa vietyä lävitse suomalaisittain hyvätasoiset moukarikilpailut. Suomen ennätystasoisia huippukaaria ei tällä kertaa nähty, mutta paljon pitkiä heittoja kuitenkin, sekä naisten että miesten sarjassa.

Kosonen otti revanssin TervostaParhaasta tuloksesta, ainakin, jos vertailukriteerinä pidetään lähestyvien olympialaisten tulosrajoja, vastasi Someron Esan 18-vuotias Silja Kosonen . Hänen komea voittotuloksensa (70,85) jäi vain 1,65 metrin päähän Tokion olympiarajasta.

Miesten A-kilpailun voittanut Kankaanpään Seudun Leiskun Aaron Kangas nakkasi parhaalla heitollaan moukarinsa 74,46 metriin, eli kolmen metrin ja neljän sentin päähän miehille asetetusta olympiarajasta.

Kososen voittoheitto oli hänen uransa neljänneksi paras tulos ja jo kuudes seitsemänkymmenen metrin ylitys. Maaliskuussa Kaustisella nuori nainen viskasi voimassa olevat naisten ja parin nuortenkin sarjan Suomen ennätyslukemat 72,44 metriä.

Varsinaisen kesäkauden avauksessa runsaat kaksi viikkoa sitten Kankaanpäässä esalaisen tulos jäi niukasti alle seitsemänkympin ja kilpasiskoista Karhulan Katajaisten 23-vuotias Krista Tervo nappasi tuolloin voiton.

Torstaina Somerolla, Tour de Hammer -kilpailusarjan toisessa osakilpailussa, hallitseva Suomen mestari Kosonen jätti Tervon taakseen yli neljän metrin marginaalilla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun esalainen päihitti entisen SE-naisen Someron heittopaikalla.

Tervo joutui taipumaan myös oivassa kevätvireessä olevalle Kauhajoen Karhun Suvi Koskiselle , 24. Hän jäi vähän toista metriä Kankaanpäässä leiskauttamastaan henkilökohtaisesta ennätyksestä, mutta kukisti kuitenkin Tervon yli metrillä.

Witka avasi kesäkautensaEräs päivän iloisimmista urheilijoista oli lapinlahtelaista Varpaisjärven Virettä edustava Kiira Väänänen , 22.

Someron ringissä aina parhaimmilleen vertynyt Väänänen paransi ennätystään lähes puolellatoista metrillä lukemiin 65,80. Savolaisheittäjä on tehnyt viimeisen vuoden aikana uransa seitsemän parasta tulosta juuri tällä heittopaikalla.

Esan toinen edustaja, 22-vuotias Johanna Witka , on viime aikoina kärsinyt hieman selkävaivoista ja aloitti kesän kilpailukautensa vasta torstaina.

Witkan (ennätys 62,70) tuorein kuudenkympin ylitys on syksyltä 2019. Kevättalvella Kaustisella hän sinkautti 57,58 metrin mittaisen kaaren, josta jäi torstaina 36 sentin päähän ja sijoittui kilpailussa kuudenneksi.

”Tästä jäi hyvä maku”Voittaja Kosonen oli tyytyväinen päivän tulokselliseen antiin.

– Oli sen verran poikkeuksellinen valmistautuminen kisaan, etten oikein tiennyt millaista tulosta voisi odottaa, Kosonen viittasi torstain varhaiseen aamuherätykseensä ja sen jälkeiseen pitkään päivään luokanopettajakoulutuksen pääsykokeissa Turussa.

Ennen kisaa ja sen aikana kenttää piiskanneet ja heittoringin liukastaneet sadekuurot eivät nekään näyttäneet erinomaisen keskittymiskyvyn omaavaa heittäjätärtä hetkauttavan. Pitkähkön paussin jälkeen hän kiskaisi kahdella viimeisellä kierroksella vielä päälle 68-metriset heitot.

– Kisan ensimmäisissä ja viimeisissä heitoissa oli rentoa, hyvää tekemistä. Väliin tuli vähän yliyrittämistä, mutta kokonaisuudessaan kisa oli jo paljon parempi kuin Kankaanpäässä. Tästä jäi ihan hyvä maku, Kosonen jutteli.

Liipolalle alkukauden kärkinoteerausMiesheittäjiä oli mukana kymmenen ja heidät jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäisessä oli mukana Esan juniori Max Lampinen , joka lähenteli kauden ensimmäisessä miesten heittovälineellä käymässään kisassa 60 metrin rajaa, jääden siitä 28 sentin päähän.

Miesten kärkiryhmässä Noormarkun Nopsan Tuomas Seppänen piti kärkipaikkaa hallussaan neljännelle kierrokselle asti, kunnes tilastoykkönen, Kankaanpään Seudun Leiskun Aaron Kangas sinetöi voittoputkensa jatkumisen kotimaan kisoissa. Kankaan paras heitto kantoi 74,46 metriin ja Seppäsen 73,69 metriin.

Esan Henri Liipola jäi taannoisen Kankaanpään kisan tavoin edellä mainitun kaksikon taakse, mutta täräytti kuitenkin kuluvan kauden parhaan noteerauksensa, 72,46 metriä.

– Kahden ensimmäisen kierroksen reilujen 71- ja 72-metristen jälkeen tuntui siltä, että tänään voisi lentää pitkällekin. Nuo tulokset syntyivät helposti, rennoilla heitoilla, mutta sen jälkeen malttini ei enää riittänyt viemään heittoja kunnolla loppuun asti. Kaikki viimeiset heitot jäivät mataliksi ja suppeiksi, Liipola selvitti.

Liipola vakuutti olevansa erinomaisessa kunnossa ja uskoi omaavansa mahdollisuudet nousta lähiviikkojen aikana kamppailemaan paikasta Tokion olympialaisiin.

Esan heittäjät ja todennäköisesti monet valtakunnan muistakin kärkinimistä kokoontuvat Someron heittopaikalle jälleen perinteisissä Esan juhannuskisoissa. Moukarikiertueen viimeiset osakilpailut käydään puolestaan Kaustisella (3. heinäkuuta) ja Rovaniemellä (11. syyskuuta).

Säästöpankin kevätheittojen tuloksia:

Naiset: 1) Silja Kosonen SomE 70,85, 2) Suvi Koskinen KauhKa 67,43, 3) Krista Tervo KarhKa 66,34, 4) Kiira Väänänen VarpVi 65,80, 5) Tiina Rinnekari NurmijYU 60,90, 6) Johanna Witka SomE 57,22.

Miehet: 1) Aaron Kangas KankSL 74,46, 2) Tuomas Seppänen NoNo 73,69, 3) Henri Liipola SomE 72,46, 4) Roope Auvinen SIF 70,30, 5) Marco Kammer HIFK 69,92… Max Lampinen SomE 59,72.