Lannoitesäkkien keruupaikka siirtyy kaupungin varikolle

0
Someron 4H:n toiminnanjohtaja Sari Tuomarmäen takana on lannoitesäkkien keruupaikka kaupungin varikolla.

Keräys käyntiin ensi viikolla

Someron 4H on hoitanut paikkakunnan lannoitesäkkien keräystä pitkään. Nyt keruupaikka vaihtuu Harjulta kaupungin varikolle Turuntie 157:ään.

Keräys käynnistyy ensi viikon maanantaina 14.6. ja päättyy juhannuksen jälkeen 28.6.

– Säkkejä saa tuoda ainoastaan arkisin tiettyyn kellonlyömään eli kello 10–16. Vain silloin nuoret vastaanottajat Vilja Tuominen ja Leevi Norrby ovat paikalla, muistuttaa 4H:n toiminnanjohtaja Sari Tuomarmäki.

Hän kertoo, että tänä vuonna säkkejä ei kerätä suoraan tiloilta, sillä ei ole keräävää henkilöä, traktoria eikä peräkärryjä.

Keräykseen otetaan Yran lannoitteiden suur- ja piensäkkejä sekä lannoitelavojen suojahuppuja sekä Lantmännen Agron luomulannoitesäkkejä ja A-Rehun lannoitesäkkejä. Siemensuursäkeistä kelpaavat Hankkijan, Lantmännen Agron, Peltosiemenen ja Tilasiemenen sekä Hankkijan, A-Rehun ja Lantmännen Agron rehusuur- ja piensäkit. Keräykseen eivät kelpaa paperisäkit eivätkä muiden valmistajien säkit.

Reilu Teko -keräyksellä on pitkät perinteet. Sitä on tehty vuodesta 1975. Tänä aikana muovia on saatu talteen ja kierrätykseen lähes 40 miljoonaa kiloa. Vuonna 2020 keräyksessä tehtiin kaikkien aikojen ennätystulos, lähes 800 000 kiloa.

Viime vuonna Somerolla kerättiin 2 700 suursäkkiä, 40 kilon piensäkkejä 1 200, 350 pikkusäkkiä (25 kilon) sekä lavahuppuja. Edellisvuoteen verrattuna kappalemäärissä oli pudotusta noin 10 prosenttia.

Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Someron 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa.