Meillä on tilaa ja väljyyttä, luontoa

0
Jani Kurvinen

Pandemian julistamisesta on kulunut jo lähes 500 päivää. Tammi–maaliskuussa Varsinais-Suomen majoitusliikkeet menettivät 5,75 miljoonaa euroa vuoteen 2020 verrattuna ja hotellit 5,1 miljoonaa euroa. Lentokentän matkustajamäärät ovat -93 prosenttia lentoliikenteen (tammi–huhtikuu) ja -80 prosenttia laivaliikenteen (tammi–helmikuu) osalta vuoden 2020 lukuja perässä.

Hotellihuoneiden kapasiteetti on kasvanut alkuvuodesta Turussa 16 prosenttia, kuitenkin samaan aikaan kapasiteetista noin 21 prosenttia on ollut poissa käytöstä hotellien ollessa suljettuina. Luonnollisesti kokonaisvaikutukset matkailun liitännäisille toimialoille ovat samansuuntaisia.

Somerolla on yli 2 200 vapaa-ajan asuntoa ja ne ovat olleet tavanomaista korkeammassa käytössä. Moni on tuntenut turvalliseksi työskennellä ja asioida Somerolla, koska ilmaantumislukumme ovat olleet alhaiset. Olisimme helposti haavoittuva yhteisö, ellemme olisi ollut huolellinen muun muassa käsihygieniassa ja riittävien etäisyyksien varmistamisessa.

Valtioneuvoston tuoreessa julkaisussa  Suomen kestävän kasvun ohjelma – alustava elpymis- ja palautumissuunnitelma  linjataan Suomen matkailunkehittämistavoitteeksi rakentaa Suomesta kestävän matkailun mallimaa ja älykäs matkakohde, joka tarjoaa sujuvan ostopolun haaveilusta matkalle saakka. Matkailu kotimaassa toimii matkailukysynnän käynnistäjänä.

Varsinais-Suomen ja Someron matkailussa voimme tarjota turvallisissa olosuhteissa tuotettuja vastuullisia matkailupalveluja.  Meillä on tilaa ja väljyyttä, luontoa, jonka ääreen pääsee vaivattomasti, sekä toimiva infrastruktuuri.

Sauna ja Suomi liitetään sanoina yhteen. Viime vuonna Suomen matkailua koskevia internet-hakuja tehtiin suurimmilla hakukoneilla kansainvälisesti 4,9 miljoonaa. Suuri osa hauista liittyy sauna-aiheeseen.

Visit Finlandin toimesta tehdyissä kohdemarkkinaselvityksissä muun muassa Ruotsin ja Saksan markkinoilla nousee esille saunan ja siihen liittyvien hyvinvointipalveluiden kiinnostavuus. Nyt jos koskaan kannattaa panostaa oman saunaelämyksen kehittämiseen.

Saunojen ohella luonto ylipäätään on matkailumme tärkeimpiä vetovoimatekijöitä. Kansainvälisillä markkinoilla potentiaalisimmat teemat ovat vaellus, pyöräily, maastopyöräily, melonta ja eläintenkatselu. Meiltä löytyy maamme eturivin kohteet lähiseudulta. Torron ja Teijon matkailuvirrat tukevat erinomaisesti järviemme ja notkojemme tunnettuisuutta.

Samalla kun saamme matkailuvirtoja käännettyä Someron suuntaan, on tuettava vapaa-asuntojen muuttamista vakituiseen käyttöön sekä tarkasteltava rantakaava, rakennuspaikat ja neliöt uudelleen.

Jani Kurvinen
– matkailuyrittäjä, Someron kaupunginvaltuuston puheenjohtaja