Paavo Nurmen kisat: Silja Kosonen pääsee ME-naisen seuraan

0
Silja Kosonen kisaa Turussa ME-naisen kanssa.

Teksti Aulis Tiensuu, kuva Kari Eerikäinen

Paavo Nurmen kisat Turun Urheilupuistossa käydään ensimmäistä kertaa kaksipäiväisinä. Luvassa on sekä maanantai- että tiistai-illalle paljon kansainvälisiä tähtiä kotimaisten huippujen lisäksi. Kisoja voidaan seurata televisiosta, mutta pitkästä aikaa myös yleisöä pääsee rajoitetusti katsomoihin.

Somerolaisittain kaikkein kiinnostavin kilpailu käydään naisten moukarissa, jossa Suomen kaksikko SE-heittäjä Someron Esan Silja Kosonen ja entinen SE-heittäjä Krista Tervo pääsevät mittaamaan maailman kärkitasoa. Kilpailussa on mukana heidän lisäkseen kuusi ulkomaista heittäjää, joiden kaikkien ennätykset ovat suomalaisia parempia.

Kososella ja Tervolla on mainio tilaisuus ilman paineita yrittää napsia muutama sija edellä olevilta sekä rikkoa Tokion olympiaraja 72,50. Se tietäisi myös uutta Suomen ennätystä, sillä Kososen SE-tuloshan on 72,44. Tervon kauden paras on 71.81.

Kilpailun kovin heittäjä on kymmenkertainen arvokisakultamitalisti ja viisi vuotta sitten 82,98 heittänyt Puolan ME-nainen Anita Wlodarczyk, mutta tänä vuonna 35-vuotiaan leka on lentänyt enää 73,87. Toiseksi parhaan ennätyksen 76,90 omaa 38-vuotias Slovakian Martina Hrasnova, mutta hänellä on tämän vuoden heikoin tilastotulos 68,99. Myös Puolan Malwina Koprovin ja Joanna Fiodorowin ennätykset ovat yli 76 metrin. Paras tämän vuoden tulosten mukaan on 27-vuotias Ranskan Alexandra Tavernier lukemin 75,38.

Varsin kovaan seuraan Suomen kaksikko siis tiistai-iltana pääsee, mutta heillä yhtenä etuna on kotikenttä.

– Siistiä päästä kisaamaan heidän kanssaan ja nähdä kuinka nämä aikuisten huiput käyttäytyvät kilpailussa, sanoo 18-vuotias huomenna ylioppilasjuhliaan viettävä Silja Kosonen, joka 23-vuotiaan Krista Tervon kanssa on selvästi muita heittäjiä nuorempi.

Miesten seiväs kotimaisena

Miesten seiväskisa käydään maanantai-iltana yllättäen pelkästään kotimaisittain, mutta se ei ole kilpailun kannalta huono asia, sillä jännitystä varmasti riittää. Tämän kevään kilpailuissa Esan Tommi Holttinen ja Alajärven Mikko Paavola ovat käyneet kolme tasaista kisaa, jotka kaikki Holttinen on niukasti voittanut. Kumpikin on parannellut ennätystään tasatahtia, viimeksi viime sunnuntaina ylittyi 564.

Kilpailussa on mukana myös viime talvena hallimestaruuden ennätyksellään 566 voittanut Urho Kujanpää , joka ei ole vielä ulkokisoissa päässyt täyteen vauhtiin. Tomas Wecksten aloittaa kautensa ja nuori Juho Alasaari on ehtinyt parantaa ennätyksensä jo 542:een. Holttisella on kotikenttäetu, mutta hyvää kiriapua hän saa mainituilta muiltakin.

Kisat nähdään TV2:ssa maanantaina 7.6. klo 20 ja tiistaina 8.6. klo 19 alkaen.