Rokotus on etuoikeus

0

Hyvää kuntavaalien jälkeistä viikkoa. Onnittelut kaikille valituksi tulleille ja hatunnosto myös heille, jotka uskalsivat ehdolle lähteä. Ei ole helppoa olla poliitikko, saati sitten kunnallispoliitikko. Siitä huolimatta Somerollakin onneksi nähdään uusia kasvoja menossa mukana. Harmi vain, ettei Lenski ollut ehdolla tänäkään vuonna…

Toinen kuuma peruna, koronarokotus, realisoitui omalla kohdallani sunnuntaina. Tuntui jopa vähän historialliselta istua Turun messukeskuksessa odottamassa omaa vuoroaan. Kymmenet tuolit oli sijoiteltu kahden metrin välein toisistaan, ihmiset olivat maskit kasvoilla, valkoisten sermien takana rokotusosasto ja sen takana alue, johon sai jäädä odottamaan 15 minuutiksi mahdollisten allergisten reaktioiden ilmaantumista. Minut rokotti rokottaja numero 18. Kaikki sujui jouhevasti ja hyvin. Ei tullut sivuoireita, ei kasva bambua korvasta, ainakaan vielä. On etuoikeutettu olo.

Kovasti ihmisiä mietityttää, miten tämmöiset rokotteet nyt on saatu aikaan niin nopeasti ja ovatko ne turvallisia. THL:n nettisivuilla on hyvä seloste siitä miten se on tehty. On valjastettu hirmuinen määrä osaajia töihin ja satsattu vielä hirmuisempi määrä rahaa. Aikaisemmat kokeet ja tutkimukset muista viruksista ja tartuntataudeista toimivat arvokkaana pohjana.

Meidän onneksemme on jo jotain mihin verrata. Vaikka se onkin todella julma totuus. AstraZenecan riveistä esimerkiksi löytyy joukko Oxfordin yliopiston tutkijoita, jotka kehittävät parhaillaan, ja ovat kehittäneet vuosia malariarokotetta. Tämä tutkimustyö toi arvokasta tietoa koronarokotteen aikaansaamiseksi.

Mutta on surullista, että satojatuhansia lapsia joka vuosi tappava malaria on edelleen ilman ehkäisevää rokotetta. Vaikka positiivinen suunta on silläkin saralla ilmeisesti löytymässä. Juuri nämä kyseisen englantilaisen yliopiston tutkijat ovat onnistuneet valmistamaan aineen, joka antaa yli 75 prosentin suojan tätä loisen aiheuttamaa tautia vastaan.

Jos rahat riittävät, voi parin vuoden päästä markkinoilla olla toimiva malariarokote. Ja riittäväthän ne, mutta motivaatio taitaa olla hukassa. Ei lupaa kovin hyvää malarian kukistamisen kannalta, että koronan kaltaisen globaalin kriisin edessä G7-maat pystyvät sopimaan vain miljardista avustuksena annettavasta rokotteesta köyhille maille. Jonkin laskelman mukaan tarve olisi 11 miljardille.

Mielenkiinnolla odotan, mihin tuo miljardi jaetaan. Toisaalta, en edes haluaisi tietää.

Pysyvää taitaa olla ainoastaan se, että samalle viivalle tänne ei synnytä ja niitä huonoja viivojakin on aina vaan useammassa kerroksessa.

Muistakaa ilmoittautua rokotusjonoon!

Kira Kauppi

yrittäjä