Silja Kosonen viidenneksi Paavo Nurmen kisoissa

0
Silja Kososen paras heitto kantoi 69,50 metriä.

Teksti Aulis Tiensuu

Paavo Nurmen kisojen naisten moukarin alkaessa alkoi koko kisan ajan jatkunut sateen moukarointi ukkosen säestyksellä ja se vei ehkä muutaman metrin tuloksista.

– Oli niin kuin matalasta paljusta olisi heitetty, kommentoi kisaa Silja Kososen isä Kimmo Kosonen.

Suomalaiset Silja Kosonen ja Krista Tervo heittivät maailmantähtien joukossa tasolleen ja täysin osanottajien tämän vuoden tulosten mukaisesti viidenneksi ja kuudenneksi. Kosonen heitti toisellaan ja vielä viimeisellään läpimärkänä saman tuloksen 69,50 ja Tervo jäi hänestä parhaallaan vain viisi senttiä.

– Aika hyvä kisa näihin keleihin, Kosonen sanoi tyytyväisenä.

Kosonen nautti siitä, että pääsi kilpailemaan lajin kansainvälisten huippunimien kanssa. Kilpailun voitti Puolan Malwina Kopron maailman vuositilaston kuudenneksi parhaalla tuloksella 75,40. Toiseksi sijoittui Ranskan Alexandra Tavernier tuloksella 72,80.

Kolmanneksi paras oli maailmanennätysnainen, kaksinkertainen olympiavoittaja ja nelinkertainen maailmanmestari Puolan Anita Włodarczyk tuloksella 72,42, joka jäi kaksi senttiä Silja Kososen maaliskuussa heittämästä Suomen ennätyksestä. Puolalaisten vahvaa panosta täydensi vielä neljänneksi tuloksella 70,82 heittänyt Joanna Flodorow.

– Ihastelin kilpailun aikana muiden heittoja ja olin ihan fiiliksissä jo lämmittelyssä, kun kaikki nämä kilpailijat olivat mukana, totesi kilpailun ylivoimaisesti nuorin osanottaja Silja Kosonen ensimmäisestä naisten kansainvälisestä kilpailustaan.

Kososella on riittänyt koko kevään kiireitä ylioppilaskirjoituksineen ja pääsykokeineen, mutta nyt hän pääsee keskittymään urheiluun ilman näitä ”haittatekijöitä”. Seuraavan kilpailunsa Kosonen heittänee ensi tiistaina Orimattilassa.

Kujanpää kiilasi Holttisen ohi

Kotimaisin voimin käyty Paavo Nurmen kisojen miesten seiväshyppy käänsi hyppääjien väliset voimasuhteet, ainakin toistaiseksi, uuteen järjestykseen. Kevään aiemmissa kisoissa vaatimattomasti hypännyt Urho Kujanpää nousi nyt kilpailun voittajaksi uudella kauden kotimaisella kärkituloksella 565. Kauden aiempi Tommi Holttisen ja Mikko Paavolan kärkitulos parani näin sentillä.

Kujanpää oli tälläkin kertaa suurissa vaikeuksissa kilpailun alussa, kun hän ylitti korkeudet 517, 533 ja 552 vasta kolmannellaan, mutta vauhtiin päästyään sitten voittotuloksensa ensimmäisellään.

Alkukesän kilpailujen ykkönen Tommi Holttinen oli nyt toisena tuloksella 543. Holttinen ylitti aloituskorkeutensa 517 ja parhaakseen jääneen 543 komeasti ensimmäisellään ja oli aivan hilkulla tehdä saman myös seuraavassa korkeudessa 552. Mutta tällä kertaa se jäi kuitenkin ylittämättä.

– Lämmittely kulki hyvin, mutta jostain syystä kisan aikana juoksu hajosi, eikä kantanut enää loppuun, kommentoi Holttinen lyhyeksi jäänyttä kilpailuaan.

Seiväskisan kolmas oli Juho Alasaari tuloksella 533 ja seuraavina tuloksella 517 olivat Eetu Turakainen, Mikko Paavola ja Jere Keskinen.

Kolmantena Esan urheilijana Nurmen kisoissa esiintyi Linnea Harala. Ensimmäisessä ratakisassaan yli vuoteen Harala juoksi 800 metrin C-erän viidenneksi ajalla 2.22,80.

Tätä luettaessa Holttinen ja Harala sekä Henri Liipola ovat kilpailleet lajeissaan torstai-iltana Espoossa, mutta tuloksensa eivät ehtineet tähän lehteen.