Somero mukaan Tammenlehvän Perinneyhdistykseen

0
Someron veteraanikiveä koristaa tammenlehvä.

Someron Sotaveteraanit ja Lounais-Hämeen Sotaveteraanit perustivat 26.5. Lounais-Hämeen ja Someron alueella toimivan alueellisen perinneyhdistyksen, jonka nimi on Tammenlehvän Lounais-Hämeen Perinneyhdistys. Se vaalii koko sotasukupolven arvoja ja uhrauksia.

Alueellisella perinneyhdistyksellä on kuntakohtaiset perinnetoimikunnat, jotka eivät ole rekisteröityjä yhdistyksiä, mutta vastaavat itsenäisinä toimijoina toiminta-alueensa perinnetyöstä.

– Joukossamme on noin 5 000 tammenlehvätunnuksen omaavaa sotien 1939–45 veteraania. Lounais-Hämeen ja Someron alueella veteraaneja on vajaa 60. Eri veteraaniyhdistykset ovat vuosikymmenien ajan vaalineet veteraanien perinteitä huoltotyön ohella. Veteraanien vähentyessä ja veteraaniyhdistysten lopettaessa toimintaansa on tullut korkea aika valmistella konkreettiset toimet sotasukupolven perinteiden vaalimiseksi. Samalla varmistaen, että huolenpito veteraaneista säilyy toiminnan keskiössä leskiä ja puolisoita unohtamatta, toteaa Tammenlehvä-yhdistyksen tuore puheenjohtaja Jouko Haonperä.

Someron Sotaveteraanien puheenjohtaja Kalervo Niemelä sanoo, että paikallinen yhdistys toimii ainakin vielä vuoden 2022.

Syy siihen, että Someron yhdistys valitsi hämäläisen kumppanin varsinaissuomalaisen sijaan, on pitkät perinteet.

– Olemme kuuluneet Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiiriin vuodesta 1961, jolloin se perustettiin. Piiriä ei ole koskaan vaihdettu, ei lääninvaihdoksenkaan myötä, sanoo Niemelä.

– Sen jälkeen, kun oma yhdistyksemme päätetään lakkauttaa, on perinneyhteistyön jatkaminen jouhevampaa tuttujen kantahämäläisten kanssa. Toivomme, että myös yhteistyökumppanimme jatkavat tätä matkaa kanssamme sitten uudessakin yhdistyksessä, sanoo Niemelä.

Kun paikalliset yhdistykset tulevaisuudessa tullaan lakkauttamaan, perustetaan kuntiin paikallisesta toiminnasta vastaavat kuntakohtaiset toimikunnat.

Jouko Haonperä kertoo uuden yhdistyksen tavoitteen jatkossa olevan huolehtia veteraanisukupolvemme arvojen ja tekojen muistamisesta ja vaalimisesta osana Suomen kansan tarinaa.

– On koettu, että perinteen vaaliminen on jokamiehen oikeus, sillä juuri sotasukupolvi on mahdollistanut nykyisen hyvinvointimme, sanoo Haonperä.​