Somerolla taistellaan ballhockeyn Suomen mestaruudesta

0
Teksti Juha Laakso
Ballhockey rantautuu ensi viikonloppuna Somerolle, kun 9 joukkuetta taistelee ballhockeyn Suomen mestaruudesta!
Ballhockeyta pelataan normaalin kokoisessa jääkiekkokaukalossa ja pelivälineenä toimii muovinen pelipallo. Luistimien sijaan pelaajilla on jaloissaan kengät.
– Pelinä ballhockey muistuttaa hyvin pitkälti jääkiekkoa myös sääntöjen puitteissa. Ballhockeyssa kentällä on yhteensä viisi pelaajaa ja maalivahti molemmista joukkueista, kertoo Suomen Ballhockeyliiton puheenjohtaja Johannes Pukema.
Pelit tuomaroidaan yleensä kahdella tuomarilla.
– Virallinen peliaika ballhockeyssa on 3 x 15 minuuttia, mutta esimerkiksi SM-turnauksessa peliaika on 2×15 minuuttia, Pukema huomauttaa.
Suomi on osallistunut ballhockeyn maailmanmestaruuskilpailuihin vuodesta 2009 lähtien kuudesti, vaikka lajiliitto (SBHL) on perustettu vasta 2017. Ensimmäisen MM-mitalinsa, hopeisen, Suomi saavutti kaksi vuotta sitten, kun se hävisi loppuottelun kisaisäntä Slovakialle.
Suomen mestaruudesta on pelattu kahdesti, 2018 ja 2020. Molemmilla kerroilla ylitorniolainen Peräpohjolan Poropojat kukisti loppuottelussa Ylöjärven Pelikassit.
Suomen Ballhockeyliitossa on seitsemän jäsenseuraa, joista Poropoikien lisäksi kolme muutakin edustaa pohjoissuomalaisia paikkakuntia. Eteläsuomalaiset jäsenseurat löytyvät Ylöjärven ohella pääkaupunkiseudulta.
Lisäksi liittoon kuuluu kaksi niin sanottua kannatusjäsentä, tuoreimpana niistä tulevan SM-turnauksen isäntäseura Someron Pallon Juniorit. Nämä kaikki yhdeksän seuraa ovat mukana heinäkuun 2. ja 3. päivä Someron jäähallissa pelattavassa turnauksessa.
SoPan joukkueen rungon muodostavat vuosina 2002 ja 2003 syntyneet pelaajat, joilla on takanaan vuosien yhteinen pelihistoria jääkiekkoilusta. Valmentajana toimii Jari-Matti Salo.