Tänään Somerolla: Tuuli tuuppasi, mutta helle heikensi

0
Tommi Holttinen kisaa Seiväskarnevaaleilla.

Teksti Juha Laakso, kuvat Kari Eerikäinen

Kuusi hyppääjää lähti tavoittelemaan kauden parhaita tuloksiaan Someron urheilukentällä sunnuntaina järjestetyssä miesten seiväshyppykilpailussa.
Mukana olleista kolme onnistui hyödyntämään hyppypaikan suotuisat tuuliolosuhteet, yltäen kauden henkilökohtaisiin kärkituloksiinsa. Kisan nuorin osanottaja, Tampereen Pyrinnön 17-vuotias Konsta Kankainen teki jopa oman ennätyksensä, selvitettyään 460 sentin korkeuden.
Suurimmat mielenkiinnon kohteet, olympiapaikkaa tavoittelevat Someron Esan 24-vuotias Tommi Holttinen ja Pyrinnön saman ikäinen Urho Kujanpää, aloittivat urakkansa lupaavasti, mutta eivät lopulta päässeet aivan tavoittelemiinsa korkeuksiin asti.

Urho Kujanpää

”Puhti tuntui loppuvan”

Holttinen selvitti korkeudet 510, 530 ja 550 erittäin vaivattoman näköisesti. Korkeudesta 560 esalaisen toinen yritys oli kohtalaisen hyvä, mutta senkin päätteeksi rima peesasi hyppääjää alastulopehmusteille.
– Tuuliolosuhteet olivat tänään erittäin hyvät, kun aika kova myötätuuli puhalsi suoraan takaa. Viiteen ja puoleen metriin asti hyppy kulkikin mukavasti, mutta sen jälkeen puhti tuntui jostain syystä loppuvan kesken. Kuumuus ehkä kävi lopulta liikaa voimille, Holttinen aprikoi.
Parituntinen rupeama paahtavassa helteessä saattoi tosiaankin verottaa hyppääjien voimia enemmän, kuin mitä erinomaiset tuuliolosuhteet pystyivät hyötynä kompensoimaan. Samaa kielivät kisan voittaneen Kujanpäänkin suoritukset.
Pyrinnön hyppääjä taivutti 550:n ja 560:n ylitse komeasti ensimmäisillä hyppy-yrityksillään. Niiden perusteella henkilökohtainen ennätys ja kauden suomalainen kärkitulos näytti olevan hyppysissä Kujanpään käydessä korkeuden 570 kimppuun.
Parista kelvollisesta yrityksestä huolimatta ylitystä ei nähty, joten Kujanpään ja kotimaan tilaston kauden kärkituloksina säilyivät 566 (hallissa) ja 565 (ulkona).

Isä ja poika nyt samassa ”kerhossa”

Toukokuun lopussa Vaasassa ennätyksensä (564) tehneelle Holttiselle 550 sentin ylitys oli uran viides ulkoradoilla ja ensimmäinen Someron urheilukentällä.
Näin hän pääsi tällä maineikkaalla hyppypaikalla ”viiden ja puolen metrin ylittäjien kerhoon”, johon valmentaja-isänsä Jari Holttinen leiskautti itsensä melko tarkkaan kolmekymmentä vuotta sitten.
Seuraavan kerran Holttinen ja Kujanpää hamuavat tulosparannuksia ja lisäpisteitä niin sanottuun ”olympiarankingiin” Kuortaneen juhannuskisoissa ensi viikonloppuna.
Sunnuntain kisassa kolmanneksi pomppasi Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen 530 sentin ylityksellä. Tulos on hänen parhaansa neljään vuoteen ja jäi viisi senttiä 22-vuotiaan turkulaisen Somerolla hyppäämästä henkilökohtaisesta ennätyksestä.

Someron seiväskilpailun kärki:
1) Urho Kujanpää TP 560 (ylitys 1. yrityksellä), 2) Tommi Holttinen SomE 550 (1.), 3) Eetu Turakainen TuUL 530 (2.), 4) Anton Kunnas IFSibV 500 (2.)