Tukea saa – nuorisoneuvolaan on matala kynnys

0
Nuorisoneuvolan perustyökaksikko on etsivä nuorisotyöntekijä Markku Koivisto (vas.) ja sairaanhoitaja Minna Blomqvist. Tiimi täydentyy tarvittaessa esimerkiksi nuorisoneuvolan ohjausryhmän jäsenellä Reima Anolinilla ja sosiaalityöntekijä Iina Rosnellilla.

Torstaikohtaamiset alkavat tällä viikolla

Viime syksynä avattu nuorisoneuvola laajentaa ja terävöittää palvelujaan.

Se haluaa olla helposti lähestyttävä ja tavoitettava palvelu ja paikka, jonne nuoret ja heidän perheensä uskaltavat tulla hakemaan apua elämän haasteisiin. Se auttaa matalalla kynnyksellä. Samalla kertaa voi saada apua erilaisiin ongelmiin. Ei tarvitse hypätä luukulta toiselle.

– Haluamme tavoittaa nuoret ja heidän perheensä ja tarjota apua ajoissa, etteivät haasteet kasaudu ja kasva isommiksi ongelmiksi. Ennaltaehkäistä niitä, kertoo sosiaalityöntekijä Iina Rosnell.

Nuorisoneuvolan tiimi on muuttunut ja täydentynyt. Mukaan on tullut etsivä nuorisotyöntekijä, Markku Koivisto. Sairaanhoitajana apuansa antaa Minna Blomqvist. Heidät nuori kohtaa, jos haluaa keskustella ja saada avitusta elämän haasteisiin. Jos tarve vaatii, niin tiimi täydentyy sosiaalityöntekijä Iina Rosnellilla, nuorisoneuvolan ohjausryhmän jäsen Reima Anolinilla tai henkilöllä, joka kulloinkin on asian asiantuntija.

Palvelua saavien nuorten ikäraja tarkennetaan 13–18-vuotiaisiin. Jos on hieman nuorempi tai vanhempi, se ei estä avun hakemista.

Jutustelu voi olla nuorisoneuvolassa Jukolan Lidlin puoleisessa päädyssä, mutta halutessa myös kotona, puistossa, kahvilassa tai missä nuori tai perhe kokee sen parhaaksi.

Yhteyden saa puhelimella, viestin jättämällä tai sähköpostitse. Sitä kautta voi varata ajan keskustelulle. Kaupungin nettisivuilla olevalla Pyydä apua -napillakin voi ottaa kontaktin.

Nuorisoneuvolaan saa yhteyden sähköpostilla nuorisoneuvola@somero.fi tai puhelimitse 040 126 8839 (Minna Blomqvist) tai 044 7791 442 (Iina Rosnell).

Tällä viikolla Jukolan alakerrassa alkavat myös torstaikohtaamiset. Nuoret ja vanhemmat voivat vapaasti lähteä juttusille torstaisin kello 13–15. Sinne ei tarvitse varata aikaa. Torstaitapaamisia on syksyyn saakka. Sen jälkeen tarkennetaan, miten jatketaan.

Nuoruuden myllerryksestä ei tarvitse selvitä yksin

Nuorisoneuvolan työntekijöiden luokse voi lähteä painoi nuoren mieltä, mikä tahansa asia. Esimerkiksi jokin mietityttää tai kummeksuttaa, mielialat vaihtelevat, kaverisuhteissa tai koulussa on vaikeuksia, tuntee itsensä ulkopuoliseksi, perheen sisällä on haasteita ja tuntuu, ettei kukaan ymmärrä. Tai vanhemmat haluavat ymmärtää ja tukea lastaan kasvussa, nuori on muuttunut aivan erilaiseksi, sanaharkkaa syntyy tai nuoreen ei saa yhteyttä.

– Ei kannata epäröidä hakeutua luoksemme. Aina tilannetta voi helpottaa. Jos me emme pysty auttamaan, niin ohjaamme oikean palvelun piiriin. Nuori eikä perhe jää tyhjän päälle, heille etsitään avun antaja, kertoo sosiaalityöntekijä Iina Rosnell.

– Jos ei tohdi saapua yksin, niin voi tulla vaikka kaverin kanssa. Voimme tavata nuorisoneuvolassa, tekemisen merkeissä, harrastuksissa, puistossa, kotona tai missä nuori haluaa, muistuttaa sairaanhoitaja Minna Blomqvist.

Keskustellaan, neuvotaan, kartoitetaan tilanne, ryhdytään etsimään ratkaisuja ja mietitään, mitä tukea ihminen tarvitsee. Joskus riittää juttelu. Usein se jo auttaa, että voi puhua asioista ulkopuoliselle.

Etsivä nuorisotyöntekijä Markku Koivisto pitää tärkeänä, että arki sujuu. Hän auttaa nuorta siinä.

Nuoruutta on niin monenlaista. Kympin oppilaallakin voi olla paineita ja hän on rikki.

– Toiset selviävät myllerryksestä itsekseen, toiset eivät. Mutta ei tarvitse selvitä yksin, apua saa, muistuttaa Blomqvist.

– Hienoa, jos nuori saisi kasvaa omana persoonanaan, pystyisi käyttämään vahvuuksiaan ja aikuiset antaa tukea siinä, pohtii nuorisoneuvolan ohjausryhmän jäsen Reima Anolin.

Paljon riippuu myös siitä, mihin nuori kanavoi tekemisiään; harrastuksiin, kavereiden kanssa hengailuun vai johonkin muuhun.

– Harrastukset tasoittavat tietä ja mielialoja, tietää Blomqvist.

Korona-aikana ei ole päässyt harrastuksiin, ei ole saanut tavata toisia nuoria eikä purkaa paineita.

– Etäopiskelu ei vaan sovi kaikille. Etäopiskelu ja -töiden aikana koko perhe on joutunut olemaan neljän seinän sisällä. Se on voinut tuoda perheissä esiin kriisitilanteita, toteaa Rosnell.

Yhteiskuntakin asettaa odotuksia. Kun täyttää 18, niin asema muuttuu ja pitäisi olla ja elää tietyllä tavalla.

Joukko muistuttaa, että oli tilanne mikä tahansa, niin siitä voi selvitä. Vaikka on nuoruudessa toilaillut, niin se ei määrittele koko elämää.