TunneMusiikki-tuokio alkaa televisiossa

0
TunneMusiikki on ohjelmaa ikäihmisille. Studioryhmässä Merja Rintamaa-Lehtonen on kolmantena vasemmalta.

Tänä torstaina AlfaTV:llä alkaa uusi sarja nimeltä TunneMusiikki.
Ohjelmaa on tehty yhteistyössä Eläkeliiton kanssa, joka syksyksi lähtee pyörittämään musiikkiin ja liikuntaan liittyvää TunneMusiikki – Anna musiikin viedä –paikallistoimintaa myös Somerolla.
Eläkeliiton paikallisyhdistykset ovat rekrytoineet ohjelmaan mukaan myös vapaaehtoisryhmän. Kahdeksan hengen ryhmään ja studiokuvauksiin valikoitui mukaan Merja Rintamaa-Lehtonen Somerolta.
Ohjelmassa ovat vakituisesti mukana hänen lisäkseen Tangokuningas Kyösti Mäkimattila sekä harmonikansoittaja Taisto Lunkka. Kuusiosaista sarjaa juontaa Tiina Mattila.
Luvassa on musisointia humman rattailla ja aaltojen teillä, ikivihreitä kappaleita. Katsoja pääsee aktivoimaan kroppaa ja pääkoppaa, ilahtumaan ja eläytymään tuttujen kappaleiden tahdissa.
Tuottaja Arsi Liimatainen toteaa, että kyseessä on osittain myös uudenlainen formaatti.
– Eläkeläisryhmä on ohjelmassa mukana mallina. Ohjelmaan voi osallistua kuka vaan, television äärellä – kotona tai vanhainkodissa. Esille tuodaan musiikin tunnetulkintoja sekä ohjelman rakenteeseen kuuluvia pieniä muistelutehtäviä. Lisäksi on liikunnallisia musiikintulkintaan liittyviä asioita, Liimatainen selvittää.
Ohjelman kohderyhmää ovat eläkeläiset, jotka ovat totutusti aktiivisia tv:n katsojia.
– Katsojat pääsevät mukaan toimintaan pienin, helposti hankittavin välinein. Tulkinnan apuvälineinä käytetään esimerkiksi huivia ja kuminauhaa. Joita löytyy heti nurkista, tai on ainakin saatavilla helposti.
Torstain kello 17:n lähetyksen lisäksi uusinnat ovat lauantaisin kello 15.
– Sarjan jatko riippuu vastaanotosta. Odotamme, minkälaista palautetta tämä saa. Yhteistuotantona se riippuu myös Eläkeliiton ajatuksista. Ohjelmassa olleilla oli mukavan pirteä ote ja mukaan kuuluvassa lämmittelyssä mukana on hieman huumoriakin.
– Sitä oli mukava tehdä ja uskon, että siitä tulee pidetty, 25 vuoden näitä töitä tehneen kokemuksella arvioiden, Arsi Liimatainen pohtii.
Merja Rintamaa-Lehtonen toivoo, että ohjelman alkaessa televisiot ainakin palvelutaloissa avattaisiin.
– Siihen kannattaa itse osallistua. Toki osallistumisen vaihtoehtona saa rauhassa istua ja kuunnellakin. Pitää itse kokea, mitä kaikkea voi itse tehdä. Ei ole muuta rajaa, kuin että ihminen tulee mukaan.
– Musiikki on se, joka antaa ihmiselle kaiken sen hyvän. Riittää, kun katsoo liikettä, niin samat sensorit aivoissa lähtevät liikenteeseen.